Why Worry? (1923)

Regie: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor | 60 minuten | komedie, avontuur, familie, romantiek | Acteurs: Harold Lloyd, Jobyna Ralston, John Aasen, Wallace Howe, Jim Mason, Leo White, Gaylord Lloyd, Mark Jones

Harold Van Pelham is een steenrijke hypochonder die alleen maar bezig is met pillen slikken en zich ziek voelen. Hoort hij van een kwaal, dan lijdt daar hij geheid aan. Hij heeft dan ook helemaal niet door dat zijn verpleegster al heel lang heimelijk verliefd op hem is, zo druk heeft hij het met vragen om aandacht voor zijn kwaaltjes. De cruise naar de tropen ten behoeve van zijn gezondheid verloopt voor de andere stelletjes aan boord romantisch, zo niet voor hen, tot groot verdriet van zijn verpleegster. Op de plaats van bestemming is er een revolutie gaande en de strijdende partijen maken over en weer gebruik van geweld en ontvoeringen.

Harold heeft heel lang niks in de gaten van wat er om hem heen gebeurt, pas als hij in de gevangenis eindigt, begint het hem te dagen dat er iets mis is. In zijn cel sluit hij vriendschap met de grote vriendelijke reus Colosso (John Aasen) en samen weten ze te ontsnappen. Dit heeft zijn heldenmoed al aangewakkerd, maar als ze zijn verpleegster kwaad willen doen, zijn de rapen helemaal gaar.

Een doldwaze klucht die voortdendert met de ene inventiviteit na de andere. De manier waarop Harold steeds kan blijven doen alsof hij niets in de gaten heeft, is zo ontzettend goed doordacht, werkelijk alles klopt. Als hij naar de gevangenis wordt gebracht terwijl hij denkt dat die aardige soldaten hem naar zijn hotel zullen brengen, draait hij zich vlakbij de gevangenis plotseling om en rent hard weg. Je denkt dat dat is omdat hij eindelijk doorheeft wat er gebeurt, maar hij rent hard weg om zijn koffertje op te halen voor in het ‘hotel’ en rent daarna weer hard naar de soldaten toe.

Volstrekt idioot, maar grote bewondering afdwingend is de scène waarin hij het samen met zijn verpleegster en de bevriende reus tegen een grote legermacht moet opnemen. Grotendeels achter een muur verborgen marcheert hij zogenaamd als legerleider met een geweer voor de troepen uit. Die troepen bestaan uit twee rijen staken die lijken op de bovenkanten van geweren die hij met zijn verpleegster in het juiste tempo langs de muren laat gaan. Een geweldige vondst in alle opzichten. Een superleuke film die elke somberheid laten smelten in de warme tropische zon.

Diana Tjin-A Cheong