Wickie en de schat van de Goden – Wickie auf großer Fahrt (2011)

Regie: Christian Ditter | 96 minuten | actie, avontuur, komedie, familie | Acteurs: Jonas Hämmerle, Waldemar Kobus, Valeria Eisenbart, Nic Romm, Christian Koch, Olaf Krätke, Mike Maas, Patrick Reichel, Jörg Moukaddam, Mercedes Jadea Diaz, Sanne Schnapp, Eva Padberg, Ella-Maria Gollmer, Hoang Dang-Vu, Günther Kaufmann, Christoph Maria Herbst | Nederlandse stemmencast: Ralf Mackenbach, Ernst Daniël Smid, Lucie de Lange, Jack Wouterse, Giel Beelen, Gerard Ekdom, Frans Bauer, Tara Hetharia, Hans Ligtvoet, Fred van der Hilst, Georgina Verbaan, Guus van Dam, Leo Richardson

Wickie de Viking zal voor de meeste mensen weinig uitleg behoeven. Deze kleine Viking, met zijn karakteristieke lange oranje haren die hem eerder op een meisje laten lijken dan op een stoere Noorman, is al tientallen jaren een bekend tekenfilmkarakter. Met ‘Wickie en de schat van de Goden’ verschijnt in korte tijd, na ‘Wickie de Viking’ in 2009, de tweede speelfilm met deze kleine Noorman in de hoofdrol.

Wickie is natuurlijk geen stoere, brede of heldhaftige Viking. Dit baart zijn vader Halvar grote zorgen. Hij wil niks liever dan zien dat zijn zoon eindelijk eens een moedige krijger zoals hijzelf wordt. Maar de openingsscène van de film maakt pijnlijk duidelijk dat hier nog geen sprake van is. Wanneer er een vijandelijk kamp veroverd moet worden probeert Wickie, tot grote ergernis van zijn vader, met de vijand te onderhandelen om zo zijn doel te bereiken, in plaats van ze te lijf te gaan. Dat de gevolgen hiervan desastreus zijn behoeft geen uitleg. Nee, echt grootse daden hoeven we van Wickie niet te verwachten, zo lijkt het. Dit alles verandert wanneer bij thuiskomst de grote vijand van Wickie’s vader, ‘Vreselijke Sven’ genaamd, het dorp van Wickie overvalt en Halvar ontvoert. Omdat hij Halvars zoon is, wordt Wickie gekozen als nieuwe leider van de Flaken, zoals zijn stam heet, en moet hij de Vikingen leiden in hun zoektocht naar Halvar. Alsof dit nog niet genoeg is, is Vreselijke Sven ook nog op jacht naar het wapen van de Goden, een ongekend machtig wapen waarmee hij over de hele wereld kan heersen. Aan Wickie de schier onmogelijke taak om zijn vader te bevrijden en Vreselijke Sven te stoppen.

De avontuurlijke reis die volgt brengt Wickie en zijn bemanning op allerlei exotische plaatsen. Van een eiland vol mooie maar gevaarlijke vrouwen tot wilde, ruige passages in de oceaan om uiteindelijk zelfs in Antarctica aan te komen. Aan avontuur geen gebrek in deze film.

‘Wickie en de schat van de Goden’ is in het Nederlands nagesynchroniseerd en in de stemmencast zien we veel bekende Nederlanders terug. Zo verzorgt Georgina Verbaan de stem van de sluwe Svenja, het kleine meisje dat Wickie al vrij snel in de film tegenkomt. Verder spreekt Ralf Mackenbach net als in de vorige film de stem van Wickie in. Overige stemmen worden verzorgd door de radio dj’s Giel Beelen en Gerard Ekdom, die het duo Tjurre en Snorre voor hun rekening nemen. Tot slot komen we ook Frans Bauer tegen als stem van de muzikale Ulme. Later in het verhaal krijgt Frans Bauer nog een aantal keer de kans zijn zangtalenten te demonstreren. De stemmen zijn prima in orde en zorgen ervoor dat de film voor de kleintjes goed te volgen is.

Het verhaal van ‘Wickie en de schat van de Goden’ is niet heel bijzonder en er zijn zeker een aantal gebreken te signaleren. De toevoeging van 3D bijvoorbeeld is echt overbodig. Zelden tot nooit weet de film met 3D effecten op de proppen komen die de moeite waard zijn. Verder is het verhaal enorm voorspelbaar, maar toch is dit nergens storend. De film kabbelt lekker voort en het verhaal heeft net genoeg om het lijf om het geheel interessant te houden. Daarnaast zullen ook volwassenen op sommige momenten, zoals bijvoorbeeld tijdens de scènes in het kasteel van Vreselijke Sven, een glimlach niet kunnen onderdrukken. ‘Wickie en de schat van de Goden’ is een prima kinderfilm. Wickie mag dan niet een van de stoerste vikingen zijn, hij is nog steeds wél een van de grappigste.

Martijn Scheepers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 mei 2012