Wie wij zijn (2015)

Regie: Eline Helena | 30 minuten | documentaire | Met: Mariwan Sinjawi, Bushra Hussein Mohamoudi

Voor haar korte documentaire ‘Wie wij zijn’ trok filmmaakster Eline Helena op met twee jonge vluchtelingen: de 26-jarige Iraniër Mariwan en de 21-jarige Somalische Bushra. Ze zijn allebei al geruime tijd in Nederland. Zonder familie en volledig op zichzelf aangewezen moesten zij allebei op zeventienjarige leeftijd vluchten voor terrorisme, een nieuw bestaan proberen op te bouwen in een onbekend land.

Mariwan wacht al bijna tien jaar op een verblijfsvergunning. Hij is niet het type dat bij de pakken neerzit. Hij maakt kunst en heeft veel sociale contacten opgebouwd. Mariwan was al eens eerder op televisie, in het programma “Geloof en een hoop liefde”. De jonge kunstenaar spreekt al behoorlijk goed Nederlands. Halverwege de film verandert zijn leven, hij krijgt een verblijfsvergunning en moet verhuizen van Den Haag naar Ede. Een droom die uitkomt of valt de werkelijkheid tegen?

De Engels sprekende Bushra mist haar moeder heel erg. Ze heeft het gevoel dat haar leven vier jaar lang stil heeft gestaan. Ze droomt ervan om dokter te worden, maar nu ze haar verblijfsvergunning heeft gekregen, kan ze eindelijk de volgende stap zetten. Zoals zwemlessen nemen. Maar de jonge vrouw lijkt vooral erg eenzaam, zonder haar geliefde familie. Niet zo gek dus dat ze regelmatig terugkeert naar het Vluchtgebouw, want daar wonen leeftijdsgenoten die ze kent, waar ze een band mee heeft opgebouwd.

‘Wie wij zijn’ wisselt de openhartige gesprekken met de twee sympathieke twintigers en beelden uit hun dagelijks leven af met dromerige fragmenten, die uit het verleden van Mariwan en Bushra lijken te komen (maar natuurlijk in scène zijn gezet). In voice-over horen we teksten gericht aan Mariwans vader en Bushra’s moeder, die gaan over verwachtingen en herinneringen. Er zit veel pijn, maar ook liefde in die teksten. Uit alles spreekt de bevlogenheid van de filmmaakster en ‘Wie wij zijn’ is dan ook een mooi gemaakte documentaire. Jammer genoeg wordt er echter niet heel veel nieuws over het onderwerp verteld. Het zou wél interessant zijn om te zien hoe het over een paar jaar met Mariwan en Bushra gaat. ‘Wie wij zijn in 2020’? Sign us up!

Monica Meijer

‘Wie wij zijn’ wordt zondag 6 maart 2016 om 23:40 uur uitgezonden op NPO3.