Wieners (2008)

Regie: Mark Steilen | 88 minuten | komedie | Acteurs: Kenan Thompson, Fran Kranz, Zachary Levi, Darrell Hammond, Jenny McCarthy, Andy Milonakis, Mindy Sterling, Blake Clark, Andrew B. Ackerman, Kyle Gass, Tad DAgostino, Joel Moore, Sarah Drew, Sarah Wright, Chris Pratt, Bill Romanowski, Sina Amedson, Erin Empey-Baxter, John Farley, Frank Gerrish, Gabe Grifoni, Kari Hawker, Molly Jepson, Jimmy Miklavcic, Maclain Nelson, JJ Neward, Rachel Nish, Kerry Pence, Tyger Rawlings, Greyson Richey, Weston Roberts, Hailey Smith, Melinda Sward, Sierra Dawn Thomas, Tisha Vaculin, Devin Wolfe, Robin Westover

Ken je Kenan Thompson nog van de serie ‘Kenan & Kel’ (1996-2000)? Het was de wat gezette jongen wiens boezemvriend Kel helemaal gek was van oranje prik. Die serie had nog wel zijn grappige momenten met alle capriolen van het stel, vooral die van Kel (Kel Mitchell). Helaas kun je dat van ‘Wieners’ amper zeggen…

Het begint allemaal met een talkshow van ene dokter Dwayne, een nog ergere variant van Dr. Phil, gspeelde door Darrell Hammond van ‘Saturday Night Live’ (1975), hier compleet met zuidelijk Amerikaans accent en bijbehorende betweterigheid. Daar besluit de vriendin van Joel (Fran Kranz) dat zij niet langer bij hem wil zijn. Van genadeloos dumpen is geen sprake en Dr. Dwayne is ook meer irritant dan gemeen. Maar goed, Joel woont een maand lang voor de tv, eet alleen chips en wast zich niet, totdat hij door zijn twee beste vrienden meegenomen op een road trip. Het doel is wraak nemen op dr. Dwayne, maar een echte schurk wordt er gedurende de film helaas niet van deze dokter gemaakt. Hij is meer vervelend en van echte wraak kun je tegen het einde ook niet spreken. Dus waarom gaan ze eigenlijk? Dan is er vriend Wyatt die graag in zijn eigen worstenbus gratis voor Oscar Mayer worsten wil uitdelen in heel Amerika. Maar waarom hij dat zo graag wil wordt niet verteld, wel horen we dat hij twaalf keer afgewezen is voor een stage.

Zo’n flauwe komedie vraagt niet zoveel inhoud maar een duidelijk en bijvoorbeeld simpel doel is wel een vereiste. Iets wat de drie vrienden en kijkers bindt, denk aan de zoektocht naar de fastfoodtent in ‘Harold & Kumar Go to White Castle’ (2004) of het onderscheppen van een videoband in ‘Road Trip’ (2000). Daarnaast komen de grappen niet goed uit de verf of erger, zijn ze vaak helemaal niet leuk. Zoals een Hitler grap en wanneer er een vogel aan de hand van Joel zit. Als je denkt dat Jenny McCarthy voor wat lachbuien kan zorgen, dan heb je het ook mis. Ze is hier maar een smerige boerin die weinig grappigs te zeggen of te doen krijgt en ook weer gauw uit beeld is. Echt jammer. Combineer dit met nog versleten poep-, plas-, scheet- en seksgrappen en je houdt weinig leuke komedie over.

Het acteren zit eigenlijk alleen bij Kenan goed, hoewel hij hier meer als een schreeuwende Chris Tucker rond rent. Zachary Levi en Fran Kranz acteren meerdere keren onovertuigend. Eigenlijk leef je als kijker dus alleen een beetje met Wyatt mee. Andy Milonakis van ‘The Andy Milonakis Show’ (2005-2006) mag een pestkop uit Joels jeugd spelen. Maar een overwinning van Joels demonen wordt ook niet getoond. Opeens gaat de knop om en heeft hij een soort van superkrachten wanneer hij de concurrerende tofu hippies aanvalt. Het is allemaal vrij zin- en humorloos (en dan vooral het einde). Wel leuk om even te zien is de stripwedstrijd van Ben (Zachary Levi) en de Wiener mobile. ‘Wieners’ heeft allerlei ingrediënten net als ‘Dude Where’s My Car’ (2000): boezemvrienden, vreemde figuren en een gave worstenbus, maar is uiteindelijk toch maar een slappe hap.

Sarita Koendjbiharie