Wild (2013)

Regie: Harry Arling | 2 minuten | animatie, korte film

Happy Ship is een computeranimatiestudio in Groningen en bestaat uit een klein team, dat echter al grootse prestaties heeft geleverd. Zo was de studio verantwoordelijk voor de bekende vissenregen in de veel bekeken tv-serie “De geheimen van Barslet” (2012) en zorgden ze voor de explosieve ondergang van het Paleis op de Dam in ‘Spion van Oranje’ (2009). Voor Ultrakort, het jaarlijks terugkerende project dat Nederlands animatietalent de kans geeft hun kunsten te vertonen aan bezoekers van een van de 22 Pathé bioscopen, maakte de studio ‘Wild’. Het idee kwam van Harry Arling, die tevens de regie op zich nam, Bastiaan Hooimeijer heeft zeer verdienstelijk het design en de animatie geregeld, en Martin Venema verzorgde de productie. Met ‘Wild’ trapt Ultrakort 2013 af. Het twee minuten durende filmpje wordt vertoond als voorprogramma van ‘Despicable Me 2’ (‘Verschrikkelijke ikke 2’).

‘Wild’ opent met een idyllisch plaatje van een bosachtige omgeving; vlinders lijken zich rustig mee te laten glijden door een zacht briesje. Daar komt al snel verandering in als een naamloze jager en zijn opgewonden hondje door het beeld raast. De auto van het tweetal scheurt zo hard, dat er een onderdeel afbreekt, maar dat vormt geen belemmering voor de jager. Even de hond uitlaten, en dan maar gáán! Dat deze driftig om zich heen knallende woesteling zichzelf tegenkomt, is natuurlijk geen verrassing.

‘Wild’ is een grappig filmpje, dat sterk eindigt. Het opzwepende country-achtige muziekje en het irritante gekef van het hondje houden het tempo er goed in. De kleurrijke animaties hebben een unieke, ietwat off-beat look en doen verlangen naar een langspeelfilm van deze studio. Erg leuk!

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 juni 2013