Wild (2014)

Regie: Jean-Marc Vallée | 115 minuten | biografie, drama | Acteurs: Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Keene McRae, Michiel Huisman, W. Earl Brown, Gaby Hoffmann, Kevin Rankin, Brian Van Holt, Cliff De Young, Mo McRae, Will Cuddy, Leigh Parker, Nick Eversman, Ray Buckley, Randy Schulman

“Je kan altijd opgeven” ruist door het hoofd van Cheryl Strayed. De kleine blondine maakt haar eerste meters op de Pacific Crest Trail die van Mexico naar Canada loopt. Haar hike-rugzak is veel te zwaar, maar de last van haar getroebleerde leven drukt veel harder op haar schouders. Zo begint ‘Wild’, de waargebeurde biografie ‘Wild: A Journey from Lost to Found’, verfilmd door Jean-Marc Vallée.

Cheryls ex Paul weet niet meer hoe hij haar moet helpen. Ze is niet meer de vrouw die hij leerde kennen toen ze trouwden. Roekeloos overspel en haar sluimerend harddrugs gebruik heeft een wig gedreven in het ooit zo fijne leven dat ze samen leidden. De moeder van Cheryl, Bobbi, is haar beste vriendin en kompas in het leven. De genadeslag komt dan ook als ze met kanker wordt gediagnosticeerd .

Cheryl en haar broertje komen dagelijks op bezoek in het ziekenhuis, maar op die bewuste dag komen ze te laat. Zonder dat ze van te voren worden opgevangen door het verplegend personeel, loopt Cheryl de kamer binnen en treft Bobbi levenloos aan. Ze is al voorbereid om als donor te dienen. Dan knapt er iets bij Cheryl. Ze besluit dat ze haar moeder wil eren door “terug te lopen” naar de vrouw die ooit zo liefdevol door Bobbi was opgevoed tot een verantwoordelijk mens. Met warme maar ook snerpende herinneringen die in haar gedachten afspelen, begint Strayed aan een immense en uitputtende reis van 1100 mijl. In totale eenzaamheid. Op weg naar zichzelf.

Bij het zien van de trailer en de filmposter zullen veel mensen wellicht denken dat ‘Wild’ het vrouwelijke equivalent van ‘Into The Wild’. is Deze roadmovie is echter van een ander soort. Filmmaker Jean-Marc Vallée is geen vreemde met rauwe verhalen. Zijn Oscar-winnende ‘Dallas Buyers Club’ werd wereldwijd bejubeld en ook nieuwkomer ‘Wild’ is alom geprezen en ruimschoots genomineerd bij de Academy Awards, de Bafta’s en Golden Globes.

Een boeiende film maken over een solowandeling van 1100 mijl (zo’n 1770 km) met feitelijk maar één hoofdrolspeelster is niet eenvoudig, maar Vallée is er zeker in geslaagd om het ontroerende, sterke en aangrijpende verhaal van Strayed te vertellen. Reese Witherspoon (‘Legally Blonde’) doet niet voor zijn talent onder. Haar acteerwerk is bijna hallucinerend te noemen, dat nog eens onderstreept wordt met muzikale soundscapes en dromerige interne monologen. Witherspoon wordt als een harde tante geportretteerd terwijl de echte Cheryl Strayed ondergedompeld was in zelfmedelijden. Het karakter van moeder Bobbi, gespeeld door Laura Dern (‘Jurassic Park’), krijgt in deze 115 minuten jammerlijk niet genoeg ruimte om zich meer te ontplooien, maar de warme moederliefde en de impact die ze op het leven van haar dochter heeft, is goed geïllustreerd.

‘Wild’ is een lust voor het oog. Je wordt cinematografisch (wederom het werk van Yves Bélanger) erg verwend  met de onmetelijke en desolate schoonheid van de Pacific Crest National Scenic Trail.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 februari 2015
DVD- en blu-ray-release: 1 juli 2015