Wild Card (2015)

Regie: Simon West | 92 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Jason Statham, Michael Angarano, Dominik García-Lorido, Hope Davis, Milo Ventimiglia, Max Casella, Stanley Tucci, Jason Alexander, Sofía Vergara, Anne Heche, François Vincentelli, Chris Browning, Matthew Willig, Davenia McFadden, Michael Papajohn, Jean Claude Leuyer

Las Vegas. De stad van rinkelende gokkasten en knipperende neonlichten, waar fortuinen gewonnen en verloren worden. Bekend terrein voor filmliefhebbers, maar ‘Wild Card’ laat je een andere kant van Las Vegas zien. Regisseur Simon West voert je weg van de Strip en neemt je mee naar tenten die betere tijden gekend hebben. De goedkope motels, de morsige cafés en de casino’s waar toeristen niet komen. Ze zijn het werkterrein van Nick Wild (actieheld Jason Statham), een gokker die de kost verdient met klusjes. Zo laat hij zich – tegen betaling – in elkaar slaan door burgermannetjes die indruk op hun vriendin willen maken. Rijk wordt Nick er niet van, maar hij put er wel voldoening uit.

Op een dag dienen twee nieuwe klussen zich aan. Een rijkeluisjong huurt hem in als bodyguard en een vriendin vraagt hem om een gunst. Ze is verkracht in een duur hotel en hoopt dat Nick de daders op kan sporen. Kleine moeite voor iemand met connecties, maar het brengt onze vechtersbaas wel in de problemen. De mannen zijn namelijk in dienst van Baby (Stanley Tucci), een lokale topcrimineel. Voor hij het weet is Nick zijn leven niet meer zeker en sleept hij het rijkeluisjong mee in de ellende. En dan zit hij ook nog in een persoonlijke crisis. Nick wil dolgraag weg uit Las Vegas, maar de stad zuigt hem steeds weer terug.

‘Wild Card’ is een remake van de actiefilm ‘Heat’ uit 1986. Voor Statham was het ongetwijfeld een aangenaam tussendoortje. Mag de knokkende Cockney normaal gesproken alleen grommen, in ‘Wild Card’ krijgt hij heuse dialogen te verstouwen, vol diepte en innerlijk conflict. De vraag is of deze aanpak werkt. Het antwoord: aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. De personages zijn verrassend, maar de focus op karakterontwikkeling haalt de vaart uit de film. Wie hoopt op spektakel krijgt slechts een handjevol vechtscènes. Daar komt bij dat Statham nou eenmaal beter kan grommen dan acteren. ‘Wild Card’ scoort punten door de gebaande paden te verlaten, maar is te rommelig om te werken als drama en te wauwelig om te werken als actiefilm. Jammer, want de intenties waren goed.

Paula Koopmans

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 februari 2015
VOD-release: 11 juni 2015
DVD- en blu-ray-release: 12 juni 2015