Wild Horses: A Tale from the Puszta – Vadlovak – Hortobágyi mese (2021)

Recensie Wild Horses CinemagazineRegie: Zoltán Török | 54 minuten | documentaire

Het przewalskipaard (Equus ferus przewalskii) is een ondersoort van het wild paard (Equus ferus) en komt van origine van de Mongoolse steppen. Het dier werd in 1878 ontdekt door de Russische kolonel en avonturier Nikolaj Przjevalski en is daarom ook naar hem vernoemd. In de jaren zestig van de twintigste eeuw stierf de soort uit in het wild. Omdat er in dierentuinen wel nog exemplaren resteerden, bleef het fraaie en elegante dier dankzij gerichte fokprogramma’s bestaan. Inmiddels zwerven de dieren weer door diverse Europese, Mongoolse en Chinese natuurgebieden.

Een van die gebieden is de Hongaarse poesta (puszta in het Hongaars), een uitgestrekt steppe- en graslandschap in Hongarije. ‘Wild Horses: A Tale from the Puszta’ neemt de kijker mee naar het nationale park Hortobágy, een fraaie landschappelijke lappendeken van graslanden, lössheuvels, moeraslanden en open bossen. Hier maken we kennis met het przewalskiveulen Dot en haar kudde. De paarden werden hier 25 jaar geleden geïntroduceerd en floreren inmiddels in de Hongaarse natuur. Met circa driehonderd dieren vormen ze een van de grootste groepen przewalskipaarden ter wereld.

Allereerst is ‘Wild Horses: A Tale from the Puszta’ vooral een wonderschoon en innemend portret van het przewalskipaard en het leven in een wilde paardengemeenschap. Regisseur Zoltán Török brengt de dynamiek binnen de groep inzichtelijk en prettig in beeld. Hij voegt af en toe een vleugje romantiek en dramatiek toe om het verhaal wat meer sjeu en emotie te geven, maar meestal laat hij de beelden gewoon spreken. Dominante, hitsige en soms vaderlijke hengsten, zorgzame moeders en opgroeiende veulens geven een goed beeld van het gedrag van de paarden en de sociale mores binnen de przewalskigemeenschap. Overleven in het veranderlijke Hortobágy is geen makkie. In de zomer wordt het steppelandschap kurkdroog, terwijl het er in de winter stevig kan vriezen. Gelukkig zijn de przewalski’s geharde overlevers die de soms onvergeeflijke elementen met verve trotseren.

Maar ‘Wild Horses: A Tale from the Puszta’ is niet alleen een film voor paardenliefhebbers. We maken ook kennis met een brede waaier aan andere bewoners van de poesta. Denk bijvoorbeeld aan de zeearend, die de ongekroonde koning is van het luchtruim in dit gebied, de vos en typische moerasvogels als de kluut en bruine kiekendief. De enorme groepen migrerende kraanvogels, die elk jaar met duizenden in het Hongaarse natuurgebied neerstrijken voor een tussenstop, zorgen misschien wel voor de spectaculairste beelden.

‘Wild Horses: A Tale from the Puszta’ is een fijne film. Het is een meeslepend verhaal over een groep zeldzame paarden, maar tegelijkertijd een fraai portret van een bijzonder en dynamisch natuurgebied waar overleven de nodige taaiheid vereist. Zeker een aanrader voor liefhebbers van het genre.

Frank Heinen

Waardering: 4.5

Speciale vertoning: Nature on tour, april 2022
Bioscooprelease: 12 mei 2022