Wild Japan – Japan: Earth’s Enchanted Islands (2015)

Regie: Gavin Maxwell, David Marks, Susie Painter | 150 minuten | documentaire

Japan is een dichtbevolkt en geïndustrialiseerd land vol grote steden waar technologie en een hoogontwikkelde dienstensector hand in hand gaan. Maar buiten de grote en bruisende metropolen zoals Tokio, kent het land van de rijzende zon ook nog een verrassend grote verscheidenheid aan spectaculaire landschappen, plekken waar het door betonnen jungles en flikkerende neonlichten gedomineerde Japan plaatsmaakt voor ruige natuur. De mensen die in deze afgelegen gebieden wonen, eerbiedigen nog vaak oeroude tradities en streven naar een leven in harmonie met de natuur.

De serie ‘Wild Japan’ toont op fraaie wijze hoe dieren en mensen zich in de loop der tijd hebben aangepast aan de vaak onvoorspelbare en soms extreme natuurverschijnselen die typerend zijn voor het Aziatische land. Actieve vulkanen, aardbevingen, barre en sneeuwrijke winters of stormachtige zomers, het zijn allemaal grillen van Moeder Natuur waar je in Japan mee te maken kunt krijgen. De serie is opgesplitst in drie delen die achtereenvolgens het dichtbevolkte, maar eveneens bergachtige en beboste Honshu (het grootste eiland van Japan), de subtropische eilanden in het zuidwesten en het noordelijk gesitueerde, vooral in de wintermaanden soms sprookjesachtig mooie Hokkaido onder de loep nemen.

Japanse boomkikkers die nesten van schuim in bomen bouwen om hun kroost een veilige start in het leven te schenken, koraalriffen vol kleurrijke en imposante vissen, in de donkere diepzee oplichtende vuurvliegpijlinktvissen, stellerzeearenden (de zwaarste arenden ter wereld), wilde zwanen en dansende Chinese kraanvogels die fraai afsteken tegen een winters wonderlandschap, nijvere eekhoorns die hun kostje bij elkaar scharrelen in kleurrijke herfstbossen en de inmiddels beroemde Japanse makaken die in de koude maanden domicilie houden in natuurlijke warmwaterbronnen, het zijn allemaal voorbeelden die aan bod komen in ‘Wild Japan’ en illustreren hoe divers en spectaculair de dierenwereld in sommige delen van het land nog steeds is. ‘Wild Japan’ heeft ook oog voor de menselijke bewoners die de wildere delen van het eilandenrijk bevolken, mensen die vaak nog in harmonie leven met de natuur en grotendeels afhankelijk zijn van wat het land en de zee te bieden hebben. Zo maken we onder meer kennis met de inwoners van het eiland Okinawa, mensen die door een uitgebalanceerd dieet van veel groenten, fruit en vis weinig gevoelig zijn voor moderne welvaartsziekten en veelal heel oud worden, twee oudere vrouwtjes die op kleine schaal zeeslangen vangen om er soep van te maken en ‘onderwateragrariërs’ die het voedzame zeewier mozuko oogsten. Mooie voorbeelden van een vreedzame co-existentie tussen mens en dier zijn de vissers op Hokkaido, mannen die gezamenlijk met de beren die hun vissersboten omringen profiteren van de zalmtrek, en de ijsvissers op hetzelfde eiland die een deel van hun buit vrijwillig afstaan aan de zeearenden die zich in hun nabijheid ophouden.

De interessante mix van natuur en cultuurhistorie, ondersteund door de bijzondere en kristalheldere beelden, maakt van ‘Wild Japan’ een fraaie documentairereeks die een wilde en authentieke kant van het Oost-Aziatische eilandenrijk toont die we normaliter zelden zien.

Frank Heinen

Waardering: 4

DVD- en blu-ray-release: 16 oktober 2015