Wild Man Blues (1997)

Regie: Barbara Kopple | 105 minuten | muziek, documentaire | Met: Woody Allen, Soon-Yi Previn, Letty Aronson, Dan Barrett, Simon Wettenhall, John Gill, Greg Cohen, Cynthia Sayer, Eddy Davis, Nettie Konigsberg, Martin Konigsberg, John Doumanian

Naast zijn liefde voor film heeft Woody Allen ook een grote passie voor muziek. In zijn jeugd luisterde hij heel veel naar de radio, en de muziek die bij die periode hoort is jazz. New Orleans is de bakermat van de jazz en daarom volgens Allen ook de plek waar de echte jazz wordt gespeeld. Zelf speelt hij in zijn vrije tijd in een New Orleans Jazz Band. In de documentaire ‘Wild Man Blues’ volgen wij hem terwijl hij op tournee gaat door Europa met zijn band.

‘Wild Man Blues’ laat Allen zien wanneer hij niet met een film bezig is en het is best leuk om een keertje de ‘echte’ Allen te zien, al lijkt deze niet veel te verschillen van de personages in zijn films. Wel moet hierbij meteen gezegd worden dat wanneer je geen liefhebber van Allen bent deze documentaire niets voor jou is. Allen en zijn medemuzikanten zijn niet The Rolling Stones of Madonna en er zijn dan ook geen misdragingen, spectaculaire optredens en hordes gillende fans.

Net als in de gemiddelde Allen film wordt er vooral heel veel gepraat en gemopperd. De documentaire zit dan ook vol met typische Allen uitspraken. De muziek speelt ook een grote rol, maar ook hier geldt dat het voor liefhebbers van het jazzgenre leuk is om naar te kijken, maar voor mensen die niets met deze muziek hebben zijn deze optredens nogal tam. Verwacht ook van de spraakmakende relatie tussen Allen en Soon Yi geen vuurwerk of opmerkelijke uitspraken, zij lopen vooral rustig hand in hand over straat of Soon Yi geeft af en toe eens haar mening over het een en ander.

Een erg leuke scène in ‘Wild Man Blues’ is wanneer Allen langs gaat bij zijn stokoude ouders die eigenlijk nog steeds het liefste zouden hebben dat hij apotheker was geworden en gewoon met een net joods meisje was getrouwd. ‘Wild Man Blues’ is een documentaire die eigenlijk echt alleen leuk is voor liefhebbers van Woody Allen, als je zijn films niet kan waarderen zal je hier ook niets aan vinden.

Sylvia Bakker