Wild Mountain Thyme (2020)

Recensie Wild Mountain Thyme CinemagazineRegie: John Patrick Shanley | 102 minuten | romantiek, drama | Acteurs: Emily Blunt, Jamie Dornan, Christopher Walken, Jon Hamm, Dearbhla Molloy, Don Wycherley, Clare Barrett, Darragh O’Kane, Abigail Coburn, Anna Weekes, Barry McGovern, Lydia McGuinness, Michael McCormack, Tommy O’Neill

Wie onbeschroomd van een romantische film wil genieten, in de zin van: chocola is noodzakelijk om het leven door te komen, kan zijn of haar lol op met ‘Wild Mountain Thyme’. Zijn of haar: want we moeten natuurlijk wel genderneutraal blijven als het romantische films aangaat, dat begrijpt u wel.

In romantische films zijn er meestal problemen tussen man en vrouw die moeten worden opgelost. Vaak wil de vrouw wel, maar doen de mannen moeilijk, of wil de vrouw teveel – namelijk twee mannen. In realiteit een pijnlijke zaak, maar niet in films als ‘Wild Mountain Thyme’.

In films als deze wordt vanuit groothoek ingezoomd op een sappig Iers boerenlandschap, waar Emily Blunt in een rok met stola balletpasjes maakt, terwijl een sullige boerenjongen (Dornan) op wie ze verliefd is vergeet naar haar hand te vragen, waardoor ze met een enge Amerikaan (Hamm) moet gaan daten voordat de boerenjongen zijn manwording heeft voltooid.

In films als deze is het net als in het echte leven: vrouwen kunnen koppige furies zijn, maar ze stoppen daar pas mee als de jongeheer van dienst absolute levenstrouw heeft beloofd. In ‘Wild Mountain Thyme’ (vernoemd naar een Ierse traditional) is het uitblijven daarvan iets simpels, zoals een verlegen natuur of de trouwring van de overleden moeder die kwijt is. Dat overkomt ons allemaal wel eens.

Veel meer plot heb je niet nodig, en ach: wie kan er bezwaar hebben tegen Emily Blunt, die goed werk levert, en Christopher Walken, die als de vader van de boerenzoon een ondergeschikte rol heeft. Het is allemaal van zo’n feelgood-sulligheid, dat je je afvraagt waarom Mary op Anthony de boer verliefd is.

Als hij zijn kaplaarzen uittrekt moet hij best aantrekkelijk zijn, maar Stan Laurel is er niets bij.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2

Bioscooprelease: 25 november 2021
VOD-release: 17 maart 2022