Wilderness (2006)

Regie: Michael J. Bassett | 90 minuten | horror | Acteurs: Sean Pertwee, Alex Reid, Toby Kebbell, Stephen Wight, Luke Neal, Ben McKay, Lenora Crichlow, Karly Greene, Adam Deacon, Richie Campbell, Stephen Don, John Travers

Zoals in vele andere horror/slasherfilms wordt ook hier een groep mensen één voor één bloederig vermoord. In dit verhaal draait het om een groep jeugddelinquenten waarvan twee van hen de oorzaak zijn voor de zelfmoord van een medegevangenen. Omdat niemand wilt vertellen wat er precies gebeurd is, moet de hele groep jongens samen met hun begeleider naar een onbewoond eiland gaan, naar een soort heropvoedingskamp. Eenmaal op het eiland blijken ze niet helemaal alleen te zijn. Naast drie vrouwen die er kamperen blijkt er ook een jager aanwezig te zijn met bloeddorstige Duitse herders.

‘Wilderness’ is een horrorfilm van dertien in een dozijn. Een film waarbij het meer draait om de manieren waarop iemand aan zijn einde komt dan om de personages of het verhaal zelf. Het is een film die dan ook weinig meer te bieden heeft dan dit. De personages kennen weinig diepgang, het zijn het stuk voor stuk stereotypes, zoals de loser, de pestkop oftewel koele moordenaar, de nieuweling en de rokkenjager, in dit geval een vrouwenverkrachter. Geen types om als kijker medelijden mee te krijgen wanneer ze opgejaagd worden als wild door een man met een kruisboog en gevaarlijke Duitse herders. Wie het leven laat zal de kijker dan ook weinig interesseren.

Het draait in ‘Wilderness’ immers om de moorden en de hoeveelheid bloed wat er vloeit. Daar zit het in deze film wel goed mee, hoewel het wel een tijdje duurt voordat er echt iets gebeurt. Wanneer de honden aanvallen wordt een van hen volledig verslonden. Jammer genoeg weten de makers bepaalde scènes niet realistisch over te brengen waardoor ze onbedoeld lachwekkend en voorspelbaar worden. Wie er achter de moorden zit kan de kijker al vrij snel raden, dat komt voornamelijk door het zwakke verhaal. Het einde zal dan ook voor niemand een verrassing zijn. ‘Wilderness’ is een horrorfilm die, zoals gezegd, weinig bijzonders te bieden heeft. Het is dan ook een simpele maar wel vermakelijke horrorfilm. Eentje om te kijken als er niets beters te beleven valt op televisie.

Marvin Heineman