Wildlife (2018)

Recensie Wildlife CinemagazineRegie: Paul Dano | 104 minuten | drama | Acteurs: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould, Travis W Bruyer, Zoe Margaret Colletti, Tom Huston Orr, Bill Camp, Darryl Cox, Ginger Gilmartin, Michael Gibbons

De vroege jaren zestig waren de jaren van de universele Amerikaanse droom: gezinsgeluk met de man als kostwinner en de vrouw achter het fornuis van een vrijstaand huis, dat staat op de plek waar werk is gevonden. In het geval van ‘Wildlife’ is dat de staat Montana, waar Jerry (Gyllenhaal) een job heeft op een golfbaan. En verliest, en verdwijnt om zijn mannelijkheid elders te herwinnen. Jerry is de grotendeels afwezige hoofdpersoon; ‘Wildlife’ is vooral het verhaal van de 14-jarige Joe (Oxenbould) en zijn moeder Jean (Mulligan), een ondernemende vrouw die de eindjes aan elkaar weet te knopen na het vertrek van manlief, maar langzaam fragmenteert in het vervolg.

‘Wildlife’ is als Hopperiaans geënsceneerd tijdsbeeld al voldoende te genieten, maar moeders emancipatoire deconfiture is het meest prangend. De vrouw achter het fornuis bloeit aanvankelijk op als zweminstructrice, maar beweegt zich privé op een cynisch liefdespad, met haar zoon als chaperon. De door Jerry zuur verdiende Cadillac is er nog steeds, maar wordt gebruikt voor liefdeloze seks met een rijke grijsaard (Camp) die ook wel beter weet. ‘Weet jij iets beters?’, zegt moeder tegen zoon, de enige vertrouweling in haar leven. Joe weet het ook niet. De bleue tiener is verantwoordelijker dan zijn ouders, en kan die verantwoordelijkheid nog niet aan.

Plottechnisch niet veel nieuws; ‘Wildlife’ weet met vaardigheid te verrassen. Liefde is koud, maar er is niets beters, toont de debuterende Dano middels de uitstekende Mulligan. Zij heeft oogstjaren voor de boeg in dit soort rollen. Wanneer Jerry uiteindelijk terugkeert zien wij eerst een Greyhound stoppen waar niemand uitstapt, vervolgens zien we Joe naar een taxi rennen en zijn vader omhelzen. Joe moet alle ruzies die volgen aanzien, en Gyllenhaal wordt ongewild door Mulligan overspeeld. Jean is haar respect voor Jerry verloren, en gaat haar eigen weg. Even egoïstisch als Jerry die zijn zelfrespect verloor en zijn eigen weg ging.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 december 2018
DVD-release: 23 april 2019