Will (2011)

Regie: Ellen Perry | 98 minuten | drama, familie, sport | Acteurs: Damian Lewis, Bob Hoskins, Rebekah Staton, Kieran Wallbanks, Perry Eggleton, Malcolm Storry, Alice Krige, Brandon Robinson, Jane March, Karen Crean, Kristian Kiehling, Kenny Dalglish, Neil Maskell, Clive Tyldesley, Branko Tomovic, Canan Erguder, Finlay Wright-Stevens

‘Will’ is het verhaal van de elfjarige jongen Will (Perry Eggleton), die na de dood van zijn moeder door zijn vader Gareth (Damian Lewis) in een weeshuis gerund door nonnen is achtergelaten.  Drie jaar later komt Gareth terug om de verloren tijd in te halen. Will is een groot Liverpool supporter en weet talloze feitjes feilloos uit zijn geheugen op te diepen. Zijn vader belooft hem mee te nemen naar de Champions League finale in Istanbul in 2005. Hoewel Liverpool dan pas in de halve finale staat, hebben ze het volste vertrouwen dat hun club de finale gaat halen én winnen.

Geld voor hun trip verdienen ze door Wills voorspellende droom over de uitslag van de halve finale als weddenschap in te zetten bij pubeigenaar Davey (Bob Hoskins). Het zal geen geheim zijn dat ook Gareth komt te overlijden (de dvd hoes vermeldt het immers) en het is Davey als oude vriend van Gareth die het slechte nieuws aan moeder-overste Carmel (Alice Krige) komt te vertellen. Wills droom lijkt daarmee op losse schroeven te staan, maar zijn schoolvriendjes willen hem helpen toch in Istanboel te komen. De slimme Simon (Kieran Wallbanks) en de Chelsea supporter Richard (Brandon Robinson) maken een uitgebreid plan en helpen Will op weg.

Uiteraard ontstaan er onderweg allerlei complicaties en obstakels, maar die worden met verbazingwekkend gemak ook weer omzeild of overwonnen, zodat Will maar bij die finale aanwezig kan zijn. Onderweg krijgt hij op de meest onwaarschijnlijke – en onrealistische – manier hulp van goed bedoelende mensen. De belangrijkste is Alek Zukic (Kristian Kiehling), ooit een veelbelovende Bosnische voetballer, nu een koerier in Parijs. Intussen wordt Wills reis wereldberoemd en haalt hij kranten en televisiejournaals. In die finale speelt Liverpool tegen AC Milan (die in de halve finale won van PSV) en de tijd voor Will dringt om op tijd de wedstrijd te halen.

Je leest wel eens over kinderen die onbegeleid verre vliegreizen maken, dus het is wellicht mogelijk, maar dat een elfjarige jongen samen met een volwassen vreemdeling dwars door de Europese Unie via Bosnië naar Turkije kan reizen, zonder dat hen een strobreed in de weg wordt gelegd, is wel heel sprookjesachtig. Het verhaal is doordrenkt van die typische Engelse sentimentaliteit rondom voetbal en clubliefde, maar neemt een rare, serieuze en storende wending met Alek’s geheim in verband met de Balkan-oorlogen in de jaren 90. Het ondermijnt het feelgood gehalte van de film, die ook daarvoor al behoorlijk onevenwichtig van toon is. Het is allemaal goed bedoeld en duidelijk gericht om de kijker mee te laten snikken met Will en zijn avonturen, maar de film mist in dat opzicht het doel ruimschoots (om maar een woordspeling te gebruiken).

Regisseuse Ellen Perry maakte hiervoor alleen documentaires en die stijl is af en toe ook zichtbaar in de film. Het is jammer dat het verhaal zo vlak is, waardoor de acteurs niet meer dan pionnen zijn om Will weer op de juiste weg richting zijn ultieme droom te zetten. Voor een nieuwkomer brengt Eggleton het er niet eens zo slecht van af, al is zijn vertolking van de titulaire Will soms net zo hobbelig als het plot. Afgezien van Lewis en Hoskins als bekende gezichten zijn ook Liverpool grootheden als Kenny Dalgish (oud-speler en -trainer) en toenmalige spelers als Jamie Carragher en Steven Gerrard in kleine rolletjes te zien.

Hans Geurts

‘Will’ verschijnt woensdag 6 maart 2013 op DVD.