Wind Chill (2007)

Regie: Gregory Jacobs | 87 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Emily Blunt, Ashton Holmes, Martin Donovan, Ned Bellamy, Ian A. Wallace, Donny James Lucas, Chelan Simmons, Darren Moore, Linden Banks, Caz Odin Darko, Heath Horejda

Soms is het onbegrijpelijk waarom de ene film rechtstreeks op dvd uitgebracht wordt en andere, kwalitatief mindere, films nog een paar weken in de bioscoop vertoond worden. In het geval van ‘Wind Chill’ gaat dat ook zeker op. Misschien werd hoofdrolspeelster Emily Blunt, wiens grootste wapenfeit tot de release van ‘Wind Chill’ haar hilarische rol in ‘The Devil Wears Prada’ is, te weinig star power toegekend, maar een bioscooprelease had de film zeker niet misstaan. De prent mag zich meten aan de betere horrorfilms van de jaren 2000. ‘Wind Chill’ is een intelligente psychologische horrorfilm dat van een onorigineel uitgangspunt een heel bijzondere filmervaring weet te maken. Doodgriezelig bij vlagen, met een uitstekende adembenemende spanningsopbouw, maakt van ‘Wind Chill’ een aanrader van de bovenste plank.

Emily Blunt speelt het naamloze meisje, Ashton Holmes de naamloze jongen, die wel heel veel van zijn studiegenootje afweet. Jammer genoeg voor hem komt zij daar ook achter en beschuldigt ze hem van stalkergedrag. Of dat terecht is of niet, weet de kijker op dat moment niet. De eerste scène waarin de spanning voelbaar stijgt is als het meisje opgesloten zit in een openbaar toilet bij een tankstation. Het feit dat de jongen en de overige bezoekers van het wegrestaurant haar niet hoorden schreeuwen is op zijn minst onheilspellend. Hierna vervolgen de twee hun reis en neemt de spanning weer toe als de jongen een kortere weg neemt. Het besneeuwde landschap is adembenemend, maar het meisje heeft daar eigenlijk, evenals de kijker, geen oog voor. De dreiging wordt groter en de gebeurtenissen daarna zie je niet aankomen. Het zou jammer zijn om verder op de ontwikkelingen in de film in te gaan, het effect is het beste als je er met zo min mogelijk voorkennis naar kijkt.

De film wordt bijna geheel gedragen door de twee hoofdrolspelers en beide bewijzen deze taak goed aan te kunnen. Er is een voelbare anti-chemie tussen de twee en de personages worden genuanceerd en levensecht neergezet. Het is genieten geblazen van Emily’s bitchy monologen en gemene opmerkingen, met haar onderliggende kwetsbaarheid. Ashton weet precies die snaar te raken, waarbij de kijker niet weet of hij sympathie voor hem moet hebben of afkeer van zijn obsessie voor het meisje. Voor regisseur Gregory Jacobs is dit de tweede film, hiervoor regisseerde hij ‘Criminal’ met acteerkanonnen Maggie Gyllenhaal en John C. Reilly. Hij werkte nauw samen met Steven Soderbergh als producent of eerste assistent regisseur bij veel van diens films. Zowel Soderbergh als kameraad George Clooney en Ben Cosgroove tekenden voor de produktie van ‘Wind Chill’.

Prettig aan de regie is dat niet alles voorgekauwd wordt, er wordt veel aan de verbeelding en interpretatie van de kijker overgelaten. Ook fijn is dat in tegenstelling tot andere horrorfilms waarin jongeren spelen, deze wel enige vorm van intelligentie bezitten en hun lot niet bepaald is door een domme inschattingsfout. ‘Wind Chill’ mag dan hier en daar wat losse eindjes hebben, wat in ieder geval van de makers gezegd moet worden is dat ze niet voor de makkelijkste weg gekozen hebben bij het maken van de film, en dat ze voor een groot deel in hun opzet geslaagd zijn.

Monica Meijer