Winx Club – Magisch avontuur-Winx Club: Magic Adventure (2010)

Regie: Iginio Straffi | 87 minuten | animatie | Nederlandse stemmencast: Georgina Verbaan, Jennifer Ewbank, Birgit Schuurman

Na de talloze afleveringen van de tv-serie en de eerste bioscoopfilm, ‘Winx Club: Het geheim van het verloren rijk’, die in 2008 in Nederland te zien was, is ‘Winx Club: Magisch avontuur’ de tweede animatiefilm voor meisjes, die zichzelf inmiddels te oud vinden voor Studio 100 produkties als Mega Mindy en K3. De meiden die het eerste deel in de bioscoop hebben gezien, of bij wie de DVD een tijd lang niet uit de speler verdween, zijn al weer vier jaar ouder, maar wellicht hebben ze een jonger zusje (of broertje!) en kunnen ze stiekem toch meegenieten van de nieuwe avonturen van de stoere Winx vriendinnen.

In ‘Winx Club: Magisch avontuur’ draait het nog steeds om Bloom, de roodharige fee, die het cliché over roodharige meisjes maar weer eens bekrachtigt met haar felheid. Net als haar vriendinnen beschikt Bloom over magische krachten, een wespetaille en belachelijk grote ogen. De meiden, nu een jaar of achttien, hebben de feeënschool Alfea inmiddels verlaten, maar zijn – met uitzondering van Bloom – nog wel aanwezig bij de feestelijke opening van het nieuwe schooljaar. Jammer genoeg zijn ook de Trix, de boosaardige heksenzusjes Icy, Darcy en Stormy, van de partij om de boel op stelten te zetten door de aanwezige feeën stuk voor stuk in moddervette, glibberige padden te betoveren. Het lijkt of ze dat voor de lol doen, maar niets is minder waar: het is een afleidingsmanoeuvre om een belangrijk voorwerp te stelen. Dat hebben ze nodig om de drie eeuwenoude heksen te kunnen helpen met hun plan het universum van alle positieve magie te ontdoen.

Ondertussen vindt Bloom op planeet Domino het maar moeilijk om zich als een prinses te gedragen. Gelukkig begrijpen haar ouders wel waar de schoen wringt, en hun geschenk, een prachtig paard dat naar de naam Peg luistert, brengt haar weer wat dichter bij haar grote liefde Sky. Na een heerlijke middag paardrijlessen vraagt Sky haar ten huwelijk. Maar wanneer Sky’s vader van die plannen hoort, probeert hij er een stokje voor te steken. Daar heeft hij een belangrijke reden voor. Als ook Blooms vader zich er mee gaat bemoeien, zijn de rapen gaar. Bloom vlucht samen met de Winx Club, die haar inmiddels te hulp is geschoten, en wordt ingelicht door Sky over de plannen van de Trix.  De Winx moeten het samen met de Specialisten opnemen tegen de Trix en de voorouderlijke heksen wiens houdbaarheidsdatum allang is verstreken.

Het magische universum waarin de Winx hun avonturen beleven, zit op het eerste gezicht ingewikkeld in elkaar, maar kinderen die goed en kwaad van elkaar kunnen onderscheiden, zullen het verhaal best kunnen volgen. Hoewel: volgen? De kans is eigenlijk groter dat ze gewoonweg overdonderd worden door de zich snel opvolgende actiescènes en de felle kleurtjes en zich om de details van het avontuur niet zullen bekommeren.  De plot is warrig en de personages zijn nauwelijks uitgewerkt. Als dit de eerste kennismaking met de meiden van de Winx Club is, zul je op twee of drie uitzonderingen na, na afloop niet kunnen zeggen wie wie is en wat haar krachten zijn. Laat staan dat de rol van de Specialisten en de Pixies duidelijk wordt. ‘Winx Club: Magisch avontuur’ is het beste te omschrijven als een kruising tussen de elfenfilms uit de ‘Barbie’ reeks (vanwege de zuurstokkleurtjes) en Japanse manga, met een tikkeltje Harry Potter. Visueel ziet het er prima uit, de animaties zijn misschien zelfs wel iets mooier en gedetailleerder dan die van een film uit de eerder genoemde Barbiereeks. Maar als volwassen kijker moet je goed zoeken naar enig origineel element en de kans is groot dat je die niet vindt. Voor de doelgroep geldt dat ze zich voor zolang de animatiefilm duurt wel zullen vermaken, maar echt indruk maken zal het niet.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 4 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 21 augustus 2012