Wise Guys (1986)

Regie: Brian De Palma | 100 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Danny DeVito, Joe Piscopo, Harvey Keitel, Ray Sharkey, Dan Hedaya, Lou Albano, Julie Bovasso, Patti LuPone, Antonia Rey, Mimi, Cecchini, Matthew Kay, Tony Munafo, Tony Rizzoli, Frank Vincent, Rick Petrucelli

Brian De Palma is een uitstekende regisseur, dat heeft hij bewezen met films als Scarface (1983), Body Double (1984) en The Untouchables (1987). Hij heeft ook bewezen dat hij zich thuisvoelt in het maken van misdaad- en maffiafilms. Comedy gaat hem echter een stuk minder af. Wise Guys is een zeer middelmatige film die nooit echt grappig wordt en kwalitatief gezien schril afsteekt bij zijn andere werk.

Wiseguys is een andere naam voor maffiosi, maar ook voor iemand die behoorlijk bijdehand is, zoals bijvoorbeeld Harry (Danny DeVito) en Moe (Joe Piscopo), twee onnozele halzen die de stomste klusjes voor een maffiabaas moeten opknappen. Zelfs dat lukt ze echter niet. Ze verliezen de baas zn geld door op een ander paard te wedden en vervolgens geeft hun baas ze de opdracht elkaar te vermoorden. Dit weten ze echter niet van elkaar. Dit zou grappige situaties moeten opleveren, maar de humor is ver te zoeken in deze film.

Een typische jaren 80 film die trouw de wetten van misdaadkomedies uit dit tijdperk volgt. Twee geboren kneuzen die alles fout doen, een vriendschap die op de proef wordt gesteld, een finale op een openbare plek zodat veel mensen getuige zijn van de dramatische eindscène en veel synthesizermuziek natuurlijk. Actiefilms uit de jaren 80 eindigen altijd in een verlaten fabriekshal, (actie) komedies uit die tijd op een perron, in een stadion, op een drukbevolkt plein of, zoals Wise Guys in een casino. Je ziet mijlenver van te voren al aankomen waar het allemaal op uitdraait.
Het is allemaal al eens vaker én beter gedaan. In deze film is de chemie tussen de hoofdpersonen ook ver te zoeken, hetgeen voornamelijk komt door het povere acteerwerk van Piscopo. Het script is voorspelbaar en flauw, de grappen zijn slecht en de actie niet overtuigend.

Waarom dan toch nog twee sterren? Ach, Danny DeVito acteert goed, hij is juist gecast als driftig, neurotisch gangstertje en het is altijd leuk om een rasacteur als Harvey Keitel te zien spelen, ook al is het in een kleine rol.

Helaas is in deze standaardfilm nergens de hand van De Palma te zien wat erg jammer is, of toch? Op een gegeven moment is het nummer Pink Cadillac van Bruce Springsteen te horen. Twee jaar eerder regisseerde De Palma Springsteen’s videoclip Dancing in the Dark.
Tja.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 2

Bioscooprelease: 15 januari 1987