Wisegal (2008)

Regie: Jerry Ciccoritti | 85 minuten | drama, biografie, misdaad | Acteurs: Alyssa Milano, Jason Gedrick, James Caan, Alessandro Costantini, Devon Graye, Tommy Lioutas, Zak Longo, Heather Hanson, Anthony Melchiorri, Gina Wilkinson, Tulsi Balram, Sandra Crljenica, Alvaro D’Antonio, Sima Fisher, Gabriel Hogan, Tony Nappo

Hoe komt het toch dat films die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal zo vaak ongeloofwaardig zijn? Neem nou ‘Wisegal’. Geïnspireerd op het leven van ene Patty Mechiorri, een huismoeder die na het schillen van de piepers de straat opging om smokkelwaar voor de maffia te verkopen. In ‘Wisegal’ heet Patty geen Mechiorri maar Montanari en wordt ze gespeeld door Alyssa Milano, een actrice die sinds haar rol in ‘Who’s the Boss’ gedoemd lijkt tot rollen in dertien-in-een-dozijnproducties als deze. Patty is een echte doorzetter, vertelt de voice-over ons. Hoewel ze aanvankelijk geen ervaring of connecties heeft, is ze binnen de onderwereld meteen al een factor om rekening mee te houden.

Veel is er overigens niet voor nodig om geharde maffiosi op de knieën te krijgen. Patty glimlacht en knippert met haar ogen. Een stoere speech wil ook nog wel eens helpen. In een wereld waar elke misstap de dood kan betekenen en gangsters de opdracht krijgen om hun eigen familieleden te vermoorden, smelt iedereen voor de charme van deze alleenstaande moeder. Ze heeft namelijk niet alleen ballen, maar ook een hart van goud. En haar gezin staat altijd op de eerste plaats, dat spreekt voor zich. Gestolen sigaretten verkopen, geld smokkelen voor een maffiabaas, ze doet het uiteindelijk allemaal voor de kinderen.

Het verhaal van een huismoeder die het criminele pad opgaat is al eens eerder en beter verteld. In ‘Traffic’ uit 2000 speelt Catherine Zeta-Jones een zwangere vrouw die ontdekt dat haar echtgenoot er een dubbelleven als drugsbaron op nahoudt. Als hij in de gevangenis belandt, neemt ze drastische maatregelen om haar gezin te beschermen. Het kloeke moeke ontpopt zich tot keiharde tante. Dat maakt indruk. ‘Wisegal’ romantiseert het gangsterleven. Hoewel de voice-over de kijker waarschuwt voor de duivel die georganiseerde misdaad heet, lijkt het bestaan als geldsmokkelaar toch vooral reuze spannend. Het soort bestaan waar vrouwen over fantaseren als de kinderen jengelen en er weer eens een rekening op de mat ploft. Goed, er komen nare dingen op je pad, maar die laten zich vrij makkelijk oplossen. Als je maar ballen hebt. En een hart van goud.

Dat Patty Montanari geen geloofwaardig personage is kun je Alyssa Milano niet aanrekenen, want die staat haar mannetje. Sterker nog, ze is de een van de weinige redenen om ‘Wisegal’ überhaupt te kijken. Al is het maar om te zien hoe ze als goed geconserveerde dertigplusser een overtuigende tienerversie van zichzelf speelt zonder dat daar Benjamin Button-achtige trucages aan te passen komen.

Paula Koopmans