Wish (2023)

Recensie Wish CinemagazineRegie: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn | 95 minuten | animatie, avontuur | Originele stemmencast: Chris Pine, Alan Tudyk, Ariana DeBose, Angelique Cabral, Victor Garber, Natasha Rothwell, Jennifer Kumiyama, Harvey Guillén, Niko Vargas, Evan Peters, Ramy Youssef, Jon Rudnitsky, Della Saba, Keone Young, Lucas Sigler, Holland Watkins, Woody Buck, Efé, Nicole Lynn Evans, Heather Matarazzo, Nasim Pedrad, Abraham Sigler

Bij het heroverwegen van de meesterwerken van Disney valt op hoe ze erin slaagden opmerkelijk verfijnde inhoud toe te vertrouwen aan een beïnvloedbaar jong publiek in de jaren 80 en 90. Veel films waren bewerkingen van klassieke boeken of volksverhalen, waardoor ze een belangrijke inzet hadden die zelfs volwassenen herkenbaar vonden. Gebaseerd op die emotionele geschiedenis is de nieuwste film van Walt Disney Animation een viering van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. Echter, ‘Wish’ slaagt er niet echt in om zulke opwindende hoogten te bereiken. Misschien is het ook teveel verwacht voor één uniek idee, maar als het doel is om een eerbetoon te brengen aan de Disney-geschiedenis, dan mag de vergelijking gemaakt worden.

Koning Magnifico (Chris Pine) is de hoeder van de wensen van zijn onderdanen in het koninkrijk Rosas. Op de leeftijd van 18 geeft elke inwoner van Rosas zijn/haar meest gekoesterde wens op aan de mythische vorst, in de hoop dat deze op een dag werkelijkheid wordt. Maar hier zit een prijs aan vast: de wens wordt volledig vergeten. De bijna 18-jarige reisleidster Asha (ingesproken door Ariana DeBose) solliciteert naar de rol van de nieuwe assistent van de koning en beseft al snel dat het toekennen van wensen door hem veel kieskeuriger is dan het op het eerste gezicht lijkt. Magnifico laat alleen wensen toe die zijn koninkrijk niet in “gevaar brengen”. Teleurgesteld neemt Asha het zich ten doel om de inwoners van Rosas te waarschuwen voor de harde realiteit die ze heeft ontdekt en hen aan te moedigen hun wensen terug te eisen, zodat ze deze zelf kunnen najagen.

‘Wish’ ontpopt zich als een betoverend sprookje, waarin een jonge vrouw de strijd aangaat tegen het kwaad en de goedheid in ons allen ontdekt. Klinkt bekend in de oren? Juist. De voorspelbaarheid van de film is haast schaamteloos. Echter, dit is precies waar de magie ligt. In tegenstelling tot andere films omarmt ‘Wish’ de beproefde formule tot in de kern. Het heeft op zichzelf een zekere generieke uitstraling, met een script dat af en toe net niet kan tippen aan het beste van Disney. De humor is vaak aan de simpele kant, vooral geschikt voor de allerkleinsten, al verdienen de breakdancende kippen een staande ovatie.

In vergelijking met de meeste films van de animatiestudio heeft de (animatie)stijl van deze film een meer grafische uitstraling. Hoewel het niet helemaal dezelfde geanimeerde uitbundigheid en souplesse heeft van de ‘Spider-Verse’ films, probeert het wel de geest van het handgetekende tijdperk op te roepen, of in ieder geval de indruk te wekken dat het ergens tussen geschilderde beelden en bewegende pixels bestaat. De maanverlichte, weelderige achtergronden, die doen denken aan illustraties uit sprookjesboeken, vormen absoluut een hoogtepunt.

Als het aankomt op het onvermijdelijke nog-lang-en-gelukkig einde, waar – en geen spoiler-alert nodig – wensen daadwerkelijk uitkomen, is het haast onmogelijk om niet meegesleurd te worden in de tijdloze betovering van Disney. Hoewel dit misschien niet het historische animatiebedrijf op haar absolute toppunt is, herinnert het je wel aan waarom ze al die jaren hebben standgehouden. Waarom zou je een winnende formule veranderen als deze nog steeds zijn magie behoudt?

Vincent Tramper

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 november 2023