With Much Love and Kisses-Krepko Zeluju I Lublu (2006)

Regie: Anastasia Cherkassova | 61 minuten | documentaire

‘With Much Love and Kisses’ is een documentaire over een van de meest beruchte strafkampen onder het Stalin-regime: de Solovki-eilanden, in de ijskoude noordelijke Witte Zee. Dat deze eilanden een ideale plek waren om lastige mensen te dumpen, hadden de tsaren al bedacht, maar de hoeveelheid politieke gevangenen die er onder Stalin naar werd gedeporteerd is massaal geweest. In de jaren twintig en dertig vonden duizenden mensen er de dood.

De documentaire poogt niets meer of minder dan een beeld te schetsen van het leven in dit strafkamp. Dat beeld wordt geschetst aan de hand van wat hedendaagse nabestaanden weten van hun overleden (groot)ouders, en aan de hand van historisch materiaal: oud beeldmateriaal, dagboekfragmenten, brieven van gevangenen aan familie, enzovoorts. Het is een documentaire over een interessant en zelfs spannend onderwerp, maar dat kan niet voorkomen dat de documentaire zelf nogal saai is geworden. De voornaamste reden lijkt dat er eigenlijk te weinig materiaal voorhanden is om een echt interessante documentaire te maken. Een handjevol familieleden, een paar fragmenten uit brieven en dagboeken en filmmateriaal dat al langer bekend was: enkele gevangenen krijgen hierdoor een gezicht, maar het geeft geen dieper inzicht in de dagelijkse beslommeringen op het strafkamp, of juist in de politieke achtergronden van het strafkamp.

Dat de documentaire te eentonig is en bovendien al te amateuristisch overkomt, lijkt dus vooral te komen door een gebrek aan inhoudelijk materiaal én door geldgebrek. Het onderwerp zelf is interessant genoeg, en de invalshoek van het uitlichten van enkele personen is op zich ook een goede mogelijkheid om meer inzicht te geven over de achtergronden van het strafkamp op de Solovki-eilanden. Maar dan moeten er wel genoeg mogelijkheden zijn om voldoende achtergrondinformatie te vinden, om niet alleen nabestaanden maar bijvoorbeeld ook historici te raadplegen, en om mooi filmmateriaal te maken. Nu blijft ‘With Much Love and Kisses’ een op zich lovenswaardig project van regisseuse Anastasia Cherkassova. Een project dat niet uit de verf komt door de te beperkte inhoudelijke en artistieke kwaliteit.

Daniël Brandsema

Waardering: 2

Speciale vertoning: IDFA 2006