WIthIN-The Cave (2005)

Regie: Olatunde Osunsanmi | 80 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Sybil Temtchine, Mustafa Shakir, Ogy Durham, Andrew Caple-Shaw, Danny Jacobs, Andres Hudson, Johnnie Colter, Neno Pervan, Kamen Gabriel, Cassandra Duarden, True Tamplin

‘WIthIN’ is een survivalhorror van regisseur Olatunde Osunsanmi (‘The Fourth Kind’) en speelt zich af in Kazachstan. Hier komt een groep van acht speleologen bijeen om een nog onontdekte grot te gaan verkennen. Dit lijkt alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Er heerst namelijk ‘iets’ in de grot: een soort monster dat één voor één de expeditieleden vermoordt en ook nog eens de uitgangen afsluit. Lukt het iemand van de groep om deze helse grot levend te verlaten? De plot doet denken aan het vermakelijke ‘The Descent’ (eveneens uit 2005), waarin een groep vrouwen een grot afdaalt. Weet ‘WIthIN’ het zelfde niveau te halen en net zoveel entertainment te bieden als deze grote zus? Niet echt.

De film is nauwelijks begonnen of je hebt al de neiging het menu van je dvd-speler te bekijken om na te gaan of de instellingen misschien fout staan. De kleurafstelling klopt gewoon niet, de kleuren zijn veel te vel en zorgen voor een nare kijkervaring. Hierbij zien we ook nog eens in de eerste paar minuten een kampvuurtje waarbij het vuur zo nep is dat je eigenlijk de film meteen stop wilt zetten om deze in de open haard te mikken en te kijken of vuur nog wel degelijk bestaat. Wanneer de expeditieleden zich klaarmaken om de grot te betreden gloort er weer enige hoop. Zouden ze de openingsscènes expres zo belachelijk gemaakt hebben, zodat de afdaling in de grot nog spannender lijkt? Helaas wordt deze hoop meteen in de grond geboord, want eenmaal in de grot zijn de beelden onduidelijk en zijn de gezichten over het algemeen niet eens te onderscheiden. De regisseur probeert waarschijnlijk een soort van hysterische kijkervaring te bewerkstelligen; de film draait om mensen die weg willen uit een grot en daardoor doordraaien. Maar omdat de beelden zo onduidelijk zijn lukt het niet om ook maar enige binding met de personages te krijgen. In de Spaanse horrorfilm ‘[REC]’ slaagde men er met deze insteek juist uitstekend in. Dat de plot niet zoveel omhelst moge duidelijk zijn, maar waarom houdt de regisseur het dan niet gewoon bij de grot en horror? Blijkbaar was het nodig er nog een dramatische inslag aan toe te voegen.

Een drama dat in het verleden heeft plaatsgevonden zorgt voor een gemis aan vertrouwen tussen de expeditieleden. Door middel van een aantal flashbacks wordt naar deze gebeurtenis verwezen. Het probleem is alleen dat je na een enkele flashback al lang weet hoe de vork in de steel steekt. De andere flashbacks voegen hier niks aan toe. Om nog maar te zwijgen over het einde van de film, waarin volstrekt onnodig het ontstaan van het monster wordt getoond, zodat het laatste kleine beetje mysterie van de film wordt weggenomen. ‘WIthIN’ faalt op werkelijk elk vlak en had zelf beter in een diepe grot bewaard kunnen worden.

Meinte van Egmond