Without Remorse (2021)

Recensie Without Remorse CinemagazineRegie: Stefano Sollima | 109 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith, Jamie Bell, Guy Pearce, Lauren London, Jacob Scipio, Todd Lasance, Jack Kesy, Lucy Russell, Cam Gigandet, Luke Mitchell, Artjom Gilz, Brett Gelman, Merab Ninidze, Alexander Mercury

‘Without Remorse’ is een eigentijdse thriller volgens beproefd recept. Naar analogie van de roman van Tom Clancy (onder andere ‘Patriot Games’), maken we kennis met een zwarte Navy SEAL met een persoonlijke afrekening in de familiesfeer op zijn conto. Het spanningsveld in de beslommeringen van deze John Clark (Jordan) is dat hij niet gesteund wordt in zijn sores door het land dat hij dient. Integendeel: als hij wordt gearresteerd voor een wraakactie wacht hem de behandeling van een donkere delinquent, met de bekende bijwerkingen.

Hoe nu verder, zonder te spoileren? Clark is een ervaren commando, die met gevangenschap wel raad weet. Hij vindt een loyale partner in zijn ‘bazin’ Karen (Turner-Smith), omdat (spoiler) de moord op zijn vrouw en het vinden van de daders verweven zijn. Eigenlijk zijn we bijna klaar, maar dat zou deze recensie te kort maken. De pacing in deze Amazon Original is even passend als ronkend; het acteerwerk niet meer dan degelijk. Dit is geen topthriller, met name omdat een Will Smith of Denzel Washington ontbreekt.

Turner-Smith (‘Queen & Slim’) is het beoogde tegenwicht van Jordan (‘Black Panther’) in de film, zoals Tommie Lee Jones dat kan zijn in vergelijkbare producties. Turner-Smith is echter geen ruwe bolster, blanke pit als Jones of een autoriteit als Judi Dench in de recente Bondfilms – eerder een potentiële romantic interest. ‘Without Remorse’ heeft simpelweg te weinig gewicht en star power om te blijven boeien. Dat maakt deze film een ietwat obligaat standaardproduct, al zijn de beginselen naar de roman van Clancy de moeite waard en is de actie onderhoudend.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

VOD-release: 30 april 2021
DVD- en blu-ray-release: 13 mei 2022