Wolf (2013)

Regie: Jim Taihuttu | 120 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Marwan Kenzari, Raymond Thiry, Nasrdin Dchar, Bo Maerten, Cahit Ölmez, Chems Eddine Amar, Slimane Dazi, Mohammed El Mimouni, Baya Belal, Abdelkrim Bahloul, Jacob Derwig, Ismael Tarhabi, Aziz Akazim, Saïd Mbarki, Werner Kolf, Mustafa Duygulu, Fouad Mourigh, Roderick Bredenoord, Tobias Nierop, Steef Cuijpers, Rosana van der Wagt, Marco Pique, Bob Schreiber, Lodi Remmen, Glen Huisman, Steve Poort, Rutger Raateland, Pepijn van Halderen, Hilbert Dijkstra, Mirjam Hegger, Leon Voorberg, Uzi Ozturk, Mohammed Azaay, Mourade Zeguendi, Monir Ait Hamou, Zouzou Ben Chikha, Hikmet Ulger, Vincent Linthorst, Dennis Rudge, Dogu Aybogan, Tatyana Lobanova, Haluk Cömert, Suat Demir, Yilmaz Demir, Thor, Huub Smit, Mike Reus, Michael Knaap, Edward Strijkert

Wie zegt dat de criminaliteit afgebeeld in Nederlandse misdaadfilms nep, over de top of afgezaagd is zal zich na het zien van ‘Wolf’ achter de oren krabben. Na het alom geprezen speelfilmdebuut ‘Rabat’ laat regisseur en scenarist Jim Taihuttu– ditmaal zonder kompaan Victor Ponten – de ware aard van het leven op de Nederlandse straten zien. Het rauwe misdaaddrama ‘Wolf’ laat met indrukwekkende zwart-wit beelden het kleurloze bestaan van kansarme jongeren in achterstandsbuurten binnen Nederland zien.

Majid (Marwan Kenzari), uitblinker in het maken van verkeerde keuzes, is een Marokkaanse jongen van begin twintig. Op straat probeert hij wat bij te verdienen door het doen van kleine overvallen en inbraken. Zijn kickbokstalent zou hem een uitweg kunnen bieden uit dit uitzichtloze criminele bestaan. Dit is door verschillende foute vrienden en de drang naar het snelle geld echter makkelijker gezegd dan gedaan. Kenzari vertolkt op indrukwekkende wijze de rol die symbool staat voor veel jongeren die leven volgens de wetten van de straat. Vooral het hopeloze toekomstperspectief voor deze jongeren is schrijnend en wordt op subtiele wijze aan de kijker voorgeschoteld. In combinatie met de prachtige composities van de grauwe stad zorgt dit voor een bijzonder geslaagde film.

Dat Jim Taihuttu met zijn nieuwe film een ander deel van de samenleving laat zien dan in ‘Rabat’ is vanaf minuut één duidelijk. ‘Wolf’ is op veel punten zelfs het tegenovergestelde van zijn voorganger. Van een kleurrijke, vrolijke vertelling over vriendschap wordt overgestapt op een donkere en sombere afbeelding van het harde straatleven in de buitenwijken van de Nederlandse steden. Dit ongecensureerde beeld van de jongeren dankt zijn schoonheid aan de buitengewoon realistische weergave. De dialoog, gebeurtenissen en problemen voelen bijzonder onvervalst en eerlijk aan. Het is dan ook knap dat op zo een treffende wijze een maatschappelijke kwestie in kaart wordt gebracht. ‘Wolf’ zal misschien niet direct bijdragen aan een oplossing voor de problemen met deze criminele jeugd, maar kan echter wel helpen met het geven van een beter inzicht wat betreft deze soort criminaliteit.

‘Wolf’ laat op pakkende wijze zien hoe een nieuwe, harde soort criminaliteit de Nederlandse straten overneemt. Door dit te combineren met fraaie shots en goed acteerwerk ontstaat er een film die zeer de moeite waard is. Een eye-opener die van begin tot eind weet te boeien.

Robin Zwaan

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 september 2013
VOD-release: 7 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 7 februari 2014