Wolf Creek (2005)

Regie: Greg McLean | 99 minuten | horror | Acteurs: Peter Alchin, John Jarrat, Cassandra Magrath, Andy McPhee, Kestie Morassi, Guy Petersen, Nathan Phillips, Gordon Poole, Jenny Starwall, Aaron Sterns

Per jaar verdwijnen er 30.000 mensen in Australië, waarvan er 90% binnen een maand wordt teruggevonden. Sommige worden nooit weergezien. Dit is de tekst waarmee ‘Wolf Creek’ opent. De film pretendeert gebaseerd te zijn op ware gebeurtenissen.
In deze Australische horror zien we hoe drie twintigers midden in de Outback in de problemen komen en het aan de stok krijgen met een local. Er vloeit aardig wat bloed, er wordt heel wat afgegild en de hoofdpersonen maken af en toe hele onlogische keuzeshmm, waar hebben we dat eerder gezien? Inderdaad, in onder andere ‘Wrong Turn’, ‘The Texas Chainsaw Massacre’ en ‘House of Wax’. Niets origineels dus zou je zeggen. Toch ontstijgt ‘Wolf Creek’ de gemiddelde horrorfilm.

Dit is een Australische film en Australië ziet er nu eenmaal net wat anders uit dan Amerika. De film bevat prachtige shots van het betoverende landschap. Enorme weidse vergezichten, schitterende luchten, een enkele lege weg die een rechte streep trekt door het desolate landschap, het ziet er allemaal fantastisch uit. Wolf Creek National Park bestaat echt en het is een enorme meteorietkrater midden in de ruige Outback. De helikoptershots van deze krater zijn werkelijk heel indrukwekkend.

De film komt langzaam op gang, er wordt uitgebreid de tijd genomen om de hoofdpersonen te introduceren en mee te maken hoe de gemiddelde backpacker zich in Australië vermaakt. Bijna iedereen kent wel iemand die door Australië gebackpackt heeft en kent de verhalen over het mooie land, de ruige natuur en die gekke Ozzies. Daarom kan je je goed identificeren met deze drie jongeren en is het een behoorlijke schok als de problemen beginnen. En als die problemen eenmaal beginnen, beginnen ze ook goed. De vaart zit er goed in en het geheel blijft zeer spannend. Er zitten enkele ronduit smerige scènes in, dus de gore-liefhebbers komen ook aan hun trekken.

Zoals gezegd pretendeert ‘Wolf Creek’ gebaseerd te zijn op ware gebeurtenissen. Dat is wellicht lichtelijk overdreven, maar het is wel een feit dat een aantal jaren geleden de Backpacker Killer huishield in Australië, maar deze had zijn werkterrein voornamelijk in en rond Sydney en zit inmiddels in het gevang. De film zou ook zijn gebaseerd op de verhalen van de enige getuige van deze hele zaak, één van de drie jongeren die het overleefd heeft. Dit is geen spoiler, als kijker van horrorfilms weet je dat er altijd minimaal één overlevende is.
‘Wolf Creek’ heeft bijna geen zwakke punten, al zou het moeten zijn dat de hoofdpersonen af en toe stomme keuzes maken, wat ergerlijk overkomt en de geloofwaardigheid vermindert, maar dat is inherent aan horrorfilms.

Absoluut de moeite waard dus, en mocht je ooit nog eens gaan backpacken in Australië: geen hulp aannemen van vriendelijke locals!

Hendrik Dijkhuis