Wolvenkind – Entrelobos (2010)

Regie: Gerardo Olivares | 110 minuten | drama | Acteurs: Juan José Ballesta, Sancho Gracia, Manuel Camacho, Carlos Bardem, Àlex Brendemühl, Eduardo Gómez, Agustín Rodríguez López, Luisa Martín, Vicente Romero, Dafne Fernández, José Chaves, Francisco Conde, José Manuel Soto, Félix Sancho, Antonio Dechent, Marcos Rodríguez Pantoja

Er zijn genoeg verhalen van mensen(kinderen) die opgroeien tussen de wilde dieren, maar de meeste daarvan zijn uit de duim gezogen. Toch zijn er wel degelijk voorbeelden bekend van mensen die jarenlang afgezonderd leefden van hun soortgenoten. Zij hebben, zodra zij ontdekt worden en weer ‘de bewoonde wereld’ in worden gebracht, vaak moeite om zich aan te passen. Vaak zijn ze niet in staat om hun ervaringen te delen, omdat ze niet kunnen praten of hun gevoelens niet in woorden kunnen uitdrukken. Als er dan eens iemand gevonden wordt die wél een samenhangend relaas kan uitbrengen, dan is dat heel bijzonder. De Spanjaard Marcos Rodriguez Pantoja leefde van zijn zevende tot zijn negentiende tussen de wolven. Als klein jongetje werd hij door zijn straatarme vader verkocht aan een boer, die hem tot diep in het berggebied Sierra Morena bracht bij een oude geitenhoeder die hij moest helpen. Nadat de oude man overleden was, bleek Marcos op zichzelf aangewezen. Terug naar huis zag hij niet zitten, aangezien zijn stiefmoeder hem stelselmatig mishandelde. Dan maar eenzaam achterblijven in de bergen. Dankzij de tips die de oude geitenhoeder hem gegeven had, wist hij hoe hij zichzelf in leven moest houden. Met de dieren om hen heen ontwikkelde hij een bijzondere band. Met name met een wolvenfamilie, die hem min of meer in hun roedel opnam. Twaalf jaar lang zou Marcos in de wildernis leven.

Het opmerkelijke levensverhaal van Rodriquez Pantoja werd in 2010 verfilmd onder de titel ‘Entrelobos’ – internationaal is de film bekend onder de naam ‘Among Wolves’; in Nederland is het verhaal bekend onder de titel ‘Wolvenkind’. Regisseur van dienst is Gerardo Olivares; de rol van de jonge Marcos wordt gespeeld door Manuel Angel Camacho. We zien hoe hij, rond 1954, door zijn ouders (Vicente Romero en Luisa Martín) aan landeigenaar Don Honesto (José Manuel Soto) verkocht wordt. Diens gemene knecht Ceferino (Carlos Bardem) sleept het jongetje mee de bergen in, waar hij door kluizenaar Atanasio (Sancho Garcia) enigszins schoorvoetend aan de hand genomen wordt. Net wanneer de twee een band lijken te hebben ontwikkeld, wordt Atanasio ziek en sterft. Marcos blijft alleen achter, met een fretje als enig gezelschap. Hongerig en wanhopig zoekt hij naar manieren om zichzelf te voeden. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Maar wanneer een wolvenmoeder hem een stuk vlees brengt, gloort er hoop voor de jongen.

Het is dat je weet dat een waargebeurd verhaal aan deze film ten grondslag ligt, want af en toe wordt er gespot met de wetten van de geloofwaardigheid. Olivares zal zich ongetwijfeld hier en daar wat dichterlijke vrijheden hebben gegund, en dat is zijn goed recht. Het geeft de film een subtiele bovennatuurlijke ‘touch’, zeker daar waar mens en dier nader tot elkaar komen. De vertelling is verder sober en eenvoudig; dit is een film die het – naast zijn ongelooflijke verhaal natuurlijk – vooral van het visuele moet hebben. De natuurbeelden die Olivares ons voorschotelt zijn werkelijk adembenemend. De onderliggende boodschap van films als deze is vaak ‘wees zuinig op de natuur’, en bij deze film is dat echt niet anders. Maar de kernidealen van de makers worden er in elk geval op subtiele wijze doorgedrukt. Zoals ‘subtiel’ eigenlijk in alle opzichten van toepassing is op ‘Wolvenkind’. De film is bescheiden, sereen en recht door zee, met veel liefde voor de natuur gemaakt en in al zijn verstilde eenvoud wonderschoon.

Patricia Smagge

‘Wolvenkind’ verschijnt dinsdag 26 januari 2016 op DVD.