Wonders of the Sea 3D (2017)

Recensie Wonders of the Sea CinemagazineRegie: Jean-Michel Cousteau, Jean-Jacques Mantello | 83 minuten | documentaire | Met: Arnold Schwarzenegger

In ‘Wonders of the Sea’ neemt de Franse oceanograaf Jean-Michel Cousteau (zoon van de vermaarde Jacques Cousteau), begeleid door zijn zoon en dochter, de kijker mee op een ontdekkingstocht door de fascinerende onderwaterwereld. De koraalriffen van Fiji, de mangroves voor de westkust van Californië of het paradijselijke eilandenrijkje ten zuiden van de VS dat we de Bahama’s noemen; tal van bijzondere plekken passeren de revue. Dankzij de modernste camera-apparatuur komt ook het fraaie zeeleven in veel van zijn rijke verschijningsvormen optimaal tot leven. De even fraaie als giftige koraalduivels, sierlijke hamer- en rifhaaien, schattige clownvissen, immense kreeften, kleurrijke octopussen en een aantal van ’s werelds meest charismatische zeezoogdieren zijn voorbeelden van wezens die hun opwachting maken in de rijke stoet aan onderwaternatuur die voorbijtrekt.

Een deel van het commentaar wordt verzorgd door actieheld Arnold Schwarzenegger, een man die ook gedurende zijn politieke loopbaan als gouverneur van Californië al een groot pleitbezorger was van een schoner milieu. Het laatste kwartier van ‘Wonders of the Sea’ focust zich op de bedreigingen en problemen waarmee de oceanen tegenwoordig te kampen hebben en herinnert ons eraan dat de myriade van leven die we zojuist hebben aanschouwd wellicht van tijdelijke aard is. Koralen verbleken op massale schaal door de opwarming en verzuring van de wereldzeeën, terwijl plastic zich inmiddels opwerpt tot een ware vloek voor het zeeleven. Indringende beelden van dode, kale en van vrijwel elk leven ontdane riffen versterken de boodschap van Cousteau en Schwarzenegger: als we willen dat onze zeeën mooi en gezond blijven, moeten we op politiek en economisch vlak eindelijk eens concrete en verregaande maatregelen durven te nemen. Het is goed dat die boodschap niet ontbreekt, maar ze wordt in ‘Wonders of the Sea’ wel soms wat geforceerd en oppervlakkig gebracht.

Hoewel de boodschap van Cousteau en Schwarzenegger klopt als een bus en er helemaal niets mis is met de natuurbeelden die we krijgen voorgeschoteld, mist ‘Wonders of the Sea’ toch net die extra dosis urgentie om zich echt te onderscheiden van enkele andere, kwalitatief hoogwaardige natuurdocumentaires die de laatste jaren zijn verschenen. Bovendien leiden de wat melige, soms erg ingestudeerd aandoende gesprekjes tussen de familieleden Cousteau soms af van de kern en inhoud van de film. Een reeks als ‘Blue Planet II’ vertelt het verhaal van de wereldzeeën (inclusief de problemen en weinig florissante toekomstperspectieven) bijvoorbeeld toch op een diepgaandere, originelere, subtielere en fascinerendere manier. Ondanks het visuele spektakel blijft ‘Wonders of the Sea’ zo toch een wat oppervlakkige film over het brede spectrum aan leven in onze oceanen.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 december 2017
VOD-release: 3 mei 2018
DVD- en blu-ray-release: 11 mei 2018