Woodshock (2017)

Recensie Woodshock CinemagazineRegie: Kate Mulleavy, Laura Mulleavy | 100 minuten | drama, thriller | Acteurs: Kirsten Dunst, Joe Cole, Pilou Asbæk, Steph DuVall, Jack Kilmer, Susan Traylor, Joel McCoy, Michael Pavlicek, Joseph Wray Barney, Henry Pokorski, Kyler Jude Hanson

Theresa werkt in een winkel voor medicinale weed, ergens in een rustig plaatsje in Californië. Ze woont in een groot huis midden in de bossen, samen met haar vriend en haar zieke moeder. Een van de producten die de weedwinkel onder de toonbank heeft is een mengsel van weed en dodelijk gif. Perfect voor euthanasie, zou je zeggen. Dus wanneer de moeder van Theresa niet meer verder wil leven, dient Theresa haar de dodelijk joint toe. En dan…

En dan breken de meest wezenloze 90 minuten van je leven aan. Wat er vervolgens gebeurt is dat Theresa door haar huis dwaalt, handschoenen aantrekt, droomt van bomen, een kraan opendraait, droomt van bomen, een joint rookt, voor zich uit staart, voor zich uit staart, voor zich uit staart, voor zich uit staart, droomt van bomen, voor zich uit staart, slaapt, bij vrienden langsgaat, weer terug naar huis gaat, droomt van bomen, een actie onderneemt die helemaal nergens op slaat en dan waarschijnlijk weer droomt van bomen, maar dat weten we niet zeker, want dan worden we goddank uit ons lijden verlost door de aftiteling.

‘Woodshock’ is een product van Kate en Laura Mulleavy, twee zussen die naam maakten in de modewereld met hun succesvolle merk Rodarte. Een overstap van mode naar film kan goed uitpakken (zie Tom Ford), maar in het geval van de Mulleavys is het een duidelijk geval van hybris. De zussen moesten ook zo nodig het scenario schrijven, en alles wijst erop dat ze dat deden onder het genot van al dan niet medicinale genotsmiddelen.

Zonde, want de prachtige visuals, de aanwezigheid van Kirsten Dunst en de heerlijke muziek (Wire, Feelies, Television) hadden met een beter scenario tot een mooi resultaat kunnen leiden. Hadden de zussen maar net als Tom Ford gebruikt gemaakt van een roman als bron voor hun film. Dan hadden ze vast iets anders geproduceerd dan dit stomvervelende probeersel. Een probeersel dat je bijna doet verlangen naar zo’n dodelijke joint.

Henny Wouters

Waardering: 1.5

DVD-release: 16 januari 2018
Bioscooprelease: 30 augustus 2018 (in het kader van Previously Unreleased 2018)