Worth – What Is Life Worth (2020)

Recensie Worth CinemagazineRegie: Sara Colangelo | 118 minuten | biografie, drama | Acteurs: Michael Keaton, Stanley Tucci, Amy Ryan, Tate Donovan, Shunori Ramanathan, Talia Balsam, Laura Benanti, Chris Tardio, Ato Blankson-Wood, Carolyn Mignini, Victor Slezak

De gebeurtenissen van 9/11 hebben een lange weerklank, niet in het minst voor de nabestaanden van de 2.977 officiële doden. De individuele verhalen zijn tragisch genoeg, zo ook de juridische nasleep. Michael Keaton speelt in ‘Worth’ de door het OM aangewezen leider van het 9/11 Victim Compensation Fund. De titel slaat op de in de beginscènes opgeworpen vraag wat een mensenleven waard is in dollars. Een onmogelijke vraag die tegelijkertijd legitiem is.

De makers tonen geen beelden van de gebeurtenissen, wel geluiden in de openingsbeelden, en focussen meteen op het morele vraagstuk, wellicht wat saai in aanzet. Ondergetekende heeft natuurlijke weerzin tegen het opwerpen van ethische kwesties als genoemde; in de Amerikaanse setting wordt het gegeven respectvol opgepakt. Interessant is de invulling van het leidende perspectief van topadvocaat Kenneth Feinberg (Keaton).

Kan de rationele Feinberg – onderdeel van een elite, een idealist zijn voor de gewone man? Beide houdingen zijn menselijk te verantwoorden en kunnen worden verenigd. Daartoe hoef je deze film, gebaseerd op het door Feinberg geschreven boek ‘What is Life Worth?’, niet te maken; de makers van ‘Worth’ – regisseur Sara Colangelo maakte eerder ‘Little Accidents’ over een mijnongeluk, kiezen sowieso een genuanceerde aanpak.

Is Keaton, die aardig kan schmieren, de aangewezen persoon voor de rol van eminent advocaat? Wij twijfelen. Natuurlijk willen luchtvaartmaatschappijen de juridische schade beperken. Feinberg werkt voor niets, prijzenswaardig, dus gaan we hier een Amerikaans moreel drama tegemoet. Vechten en vasthouden, ga zo maar door. Dat valt mee; de film kiest voor een nadrukkelijk menselijk perspectief, vanuit de nabestaanden.

‘People are rational animals’, is een van Feinbergs uitspraken; hij heeft moeite met medeleven, wat Keaton goed laat zien. De cast is onder meer opgevuld met Stanley Tucci, als nabestaande; de acteursclash is het aanzien best waard. Een beetje mager in dramatisch opzicht blijft ‘Worth’ wel; de gebeurtenissen op zich zijn dramatisch genoeg. Het tekort wordt gecompenseerd door de schrijnende verhalen, al blijven die gegeven door ‘real life’.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 september 2021
DVD- en blu-ray-release: 26 januari 2022