Wrath of Cain (2010)

Regie: Ryan Combs | 83 minuten | actie | Acteurs: Ving Rhames, Nipsey Hussle, Gillie Da Kid, Robert Patrick, Robert LaSardo, Erick Nathan, Jeanette Branch, Johnny Chavez, Anthony Dilio, Kevin Dunigan, Terrence Flack, Poncho Hodges, DaJuan Johnson, Hemky Madera, D. Miles

Zoals de titel al doet vermoeden gaat ‘Wrath Of Cain’ over woede en razernij. Hoofdpersoon Cain (Ving Rhames) zit een levenslange gevangenisstraf uit voor diverse criminele daden uit zijn verleden. Achtervolgd door zijn geweten en op zijn hoede voor de misstanden in de ruige Amerikaanse gevangenis, blijkt hij ook nog eens ongeneselijk ziek te zijn. Ving Rhames presenteert zich als de ultieme belichaming van een doorleefde crimineel, die ondertussen zijn daden onder ogen komt. Het lijkt Rhames geen enkele moeite te kosten de opgekropte emoties van zijn personage via gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal aan de kijker over te brengen. Gesneden koek voor Rhames, die ooit begon als theateracteur nadat hij studeerde aan een befaamde Amerikaanse Toneelschool. Gevaar van overtrokkenheid ligt wel op de loer. Het bonkige voorkomen van Rhames neigt naar karikaturale vormen. Maar ‘Wrath Of Cain’ biedt Rhames als hoofdpersoon gelukkig genoeg ruimte voor een uitgebalanceerd personage. Enkele flashbacks maken het levensverhaal rondom Cain compleet en brengen de kijker voor de afwisseling even terug buiten de gevangenismuren.

‘Wrath of Cain’ vermoedt een platte actiefilm met een flinke dosis vermakelijk geweld. Ook al komen de liefhebbers hiervan genoeg aan hun trekken, blijkt deze film ook nog eens een hoog moralistisch gehalte te hebben. Thema’s als spijt, je zonden onder ogen zien en op het rechte pad blijven, lijken voor de makers van belangrijke waarde te zijn geweest.

Met ‘Wrath Of Cain’ levert regisseur Ryan Combs een middelmatige maar keurige registratie van het Amerikaanse gevangenisleven af. Hij benadrukt nog weer eens het gevaar dat in iedere hoek en gang op de loer ligt. Bedreigingen die zowel vanuit het gevangenispersoneel als de gedetineerden zelf komen, bijvoorbeeld wanneer Cain geketend en alleen wordt gelaten met zijn gewapende rivaal en medegedetineerde. Het zorgt voor spannende momenten in een film die het uiteraard niet teveel van de inhoud moet hebben. Al met al is ‘Wrath Of Cain’ een vermakelijke korte gangsterfilm die voor het nodige entertainmentgehalte zal zorgen. Maar of de film ook nog lang zal heugen, mag iedere kijker voor zich uitmaken.

Tjeerd Kooistra