Wrong Rosary-Uzak ihtimal (2009)

Regie: Mahmut Fazil Coskun | 90 minuten | drama | Acteurs: Rahman Altin, Nadir Saribacak, Ersan Unsal, Görkem Yeltan

Istanbul is al sinds mensenheugenis een multiculturele, multireligieuze stad. De Turkse stad die doorsneden wordt door de Bosporus wordt gezien als het snijpunt van westerse en oosterse culturen. Dit gegeven wordt met enige regelmaat door filmmakers aangegrepen om films te maken met een multiculturele focus. Eén van deze films is ‘Wrong Rosary’ van de debuterende Turkse regisseur Mahmut Fazil Coskun.

‘Wrong Rosary’ vertelt het verhaal over de aankomende muezzin Musa (Nadir Saribacak) die voor het eerst voet zet in Istanbul (een muezzin is binnen de islam diegene die oproept tot het gebed). Musa krijgt een flat toegewezen en ontmoet in de hal van het flatgebouw al snel zijn buurvrouw Clara (Görkem Yeltan) voor wie hij warme gevoelens ontwikkelt. Het is echter een onmogelijke liefde, omdat Clara een zuster is in het katholieke klooster nabij. ‘Wrong Rosary’ wordt in een prettig, traag tempo verteld en er zijn weinig dialogen. Coskun weet daardoor zijn verhaal bijna volledig met beeld te vertellen.

Met de film schetst de regisseur een intrigerend beeld van Istanbul, waar verschillende culturen vredig naast elkaar leven. In ‘Wrong Rosary’ blijkt echter dat deze culturen wel in totaal gescheiden werelden leven. Musa heeft nauwelijks een idee over hoe een kerk er van binnen uitziet. Coskun verbeeldt dit op een mooie manier wanneer Musa naar de kerk gaat om Clara haar rozenkrans terug te geven, die ze eerder op de dag verloren was. Je ziet Musa’s onderzoekende blik wanneer hij het christelijke gebedshuis binnengaat. Coskun legt echter tevens knap de nadruk op de overeenkomsten tussen de verschillende religies. Nadat Clara haar rozenkrans verloren is in de hal van de flat, steekt Musa deze bij zich met de intentie het gebedssnoer later aan haar terug te geven. Hierdoor maakt hij in de moskee echter de vergissing het verkeerde gebedssnoer te pakken. Dit heeft hij niet in de gaten totdat hij er door een ander op gewezen wordt.

In 2009 won ‘Wrong Rosary’ op het International Film Festival Rotterdam geheel terecht een Tiger Award. De film met zijn prachtige beelden van Istanbul weet je met een simpel gegeven aan het denken te zetten over een fascinerende samenleving. ‘Wrong Rosary’ is de eerste film van regisseur Mahmut Fazil Coskun. In de toekomst kunnen we dus hopelijk nog het nodige van hem verwachten.

Wietske Uneken