X (2022)

Recensie X CinemagazineRegie: Ti West | 106 minuten | horror, thriller | Acteurs: Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow, Kid Cudi, Martin Henderson, Owen Campbell, Stephen Ure, James Gaylyn, Simon Prast, Geoff Dolan, Matthew J. Saville, Bryony Skillington

De Amerikaanse regisseur Ti West kon na het maken van het grimmige ‘The House of the Devil’ uit 2009 wel een potje breken in Hollywood. Zo kon de beste man snel daarna aan de slag met een vervolg op het sterk ontvangen ‘Cabin Fever’ van Eli Roth. Waar Roth koos voor een ietwat serieuze insteek, gooide West alle remmen los en trakteerde hij zijn publiek op een soort ode aan splatterklassieker ‘Braindead’ van Peter Jackson. Het toont de reikwijdte aan van West die zich aan verschillende genres waagt (met wisselend succes). Met ‘X’ begeeft West zich op het terrein dat hem het beste ligt: gruizige, naargeestige griezelfilms maken die net even anders verlopen dan je verwacht.

In ’X’, dat zich eind jaren 70 afspeelt, gaat een filmcrew op zoek naar een afgelegen plaats. Op dat godvergeten land staat een huisje, een huisje waarin een pornofilm geschoten gaat worden. De regisseur van dat vehikel heeft echter grotere ambities en wil er “een cinematografische film van maken. Arthouse zoals dat in Europa gemaakt wordt.” Afijn, de crew en de regisseur en zijn vriendin liggen elkaar niet helemaal lekker. Tot overmaat van ramp blijkt de verhuurder van het huisje een dubieus figuur te zijn. Er is iets niet pluis.

Zo min mogelijk weten over ‘X’ is aan te raden. Deze film is een ode aan klassieke horrorfilms als ‘The Texas Chainsaw Massacre’ en ‘Psycho’. West maakt er geen pastiche van en zorgt ervoor dat zijn film een eigen smoel heeft. Zo is het acteerwerk uitstekend, zijn de hoofdpersonages net driedimensionaal genoeg (zodat je een beetje om ze gaat geven) en is de schurk ronduit geniaal te noemen. Van een uitgekauwd gegeven weet West iets geheel eigens te maken en dat is echt heel gaaf.

De moordpartijen zijn schaars, maar door de strakke spanningsopbouw maken ze wel indruk. Daarnaast zijn ze meedogenloos. De kills zijn bikkelhard in beeld gebracht en blijven even hangen. Deze film blijft je wel bij door de grove slachtpartijen. Precies wat genrefans willen dus!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 17 maart 2022
VOD-release: 19 juli 2022
DVD- en blu-ray-release: 14 september 2022