Yab Yum (2021)

Recensie Yab Yum CinemagazineRegie: Anna Maria van ’t Hek | 75 minuten | documentaire

De beroemde seksclub Yab Yum op de Amsterdamse Wallen heeft de gouden jaren ver achter zich. Sterker nog, Yab Yum werd in 2008 gesloten, omdat er afpersingspraktijken zouden plaatsvinden. Anna Maria van ’t Hek (‘Badr’) werkte enkele jaren aan deze documentaire, dus zo gek is het niet dat er nu pas wordt gepraat.

Voormalig eigenaar Heuft komt zelf ook nog aan het woord, en deed dat eerder zelden. Geruchten over regelmatige bezoekjes van topcriminelen als Bruinsma, Klepper, Mieremet en Holleeder waren er al eerder; nu weten we meer. Alleen dat al maakt ‘Yab Yum’ de moeite waard. Van ’t Hek investeerde goed in de relaties; vele intimi van de club komen aan het woord: de manager, de bartenders, een enkele cliënt, voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting en enkele ‘gastvrouwen’.

In een ontwapenend sobere stijl doet Van ’t Hek eigenlijk alles goed, zonder daarbij veel golfslag te maken. Dat doet het verhaal immers zelf al, de maakster moet alleen het vernislaagje wegsnijden. Onmogelijk bleek het niet om namen en rugnummers te noemen, van klanten en criminelen. Het Nederlands Elftal kwam langs, niet op het onbelangrijkste moment in de sportgeschiedenis, en een topcrimineel schoot een portier dood.

Een van de dames van plezier doet een hartverscheurend levensverhaal uit de doeken; de genegenheid onder het personeel is vertederend – het typische verhaal van schipbreukelingen die warmte zoeken bij kunstlicht. En de centjes zijn natuurlijk mooi meegenomen, al trek je er niet de beste lieden mee aan. Van ’t Hek maakt in ieder geval subtiel gehakt van de vrijheid-blijheidmythologie uit de jaren zeventig.

Demis Roussos in Yab Yum, wij hoeven er geen voorstelling van te maken. De kleuren van zijn overhemden pasten in ieder geval perfect bij het uitstekend geportretteerde interieur van ’s werelds beroemdste seksclub, waar een van de protagonisten ‘iedere bekende Nederlander in zijn blote kont’ zegt te hebben gezien. Een beetje Amsterdamse overdrijving zal er wel bij zitten, een kern van waarheid natuurlijk ook.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

VOD-release: 25 februari 2021 (via Picl en Vitamine Cineville)