Yatterman – Yattâman (2009)

Regie: Takashi Miike | 119 minuten | actie, komedie | Acteurs: Shô Sakurai, Sadao Abe, Kyôko Fukada, Saki Fukuda, Shingo Ippongi, Kendô Kobayashi, Katsuhisa Namase, Anri Okamoto, Ayumu Saitô

Hoe zat het ook alweer met die oude tv-shows die plots zo nodig verfilmd moeten worden? Nostalgie alom, maar ze leveren zelden een goed product op. In al zijn mafheid kan ‘Yatterman’ waarschijnlijk het beste vergeleken worden met ‘Scooby Doo’. Een geinige tekenfilm die een drol van een live-actionfilm heeft opgeleverd. (Nog erger: twee zelfs!) Nu moet ‘Yatterman’ het in het Westen zonder de nostalgie stellen, aangezien de late jaren zeventigserie hier nooit vertoond is. Of dat een vloek is of een zegen valt moeilijk te zeggen. Laten we het vooralsnog op het laatste houden.

‘Yatterman’ is typische Japanse dolheid, maar dan gekruid door cultregisseur Takashi Miike. Het verhaal is tamelijk rechttoe rechtaan. Team Yatterman (bestaande uit een mannelijke nummer 1, Gan, en een vrouwelijke nummer 2, Ai) heeft het voortdurend aan de stok met team Doronbo, dat wordt gevormd door dievegge Doronjo en haar twee mannelijke hulpjes Boyacky en Tonzura. De een heeft een rattensnuit en is handig met machines, de andere heeft een varkenskop en is een brutekracht. Wat de aanleiding ook telkens moge zijn, de teams staan voortdurend tegenover elkaar. En keer op keer delft team Doronbo, meestal door een stommiteit, het onderspit.

In de film, die in feite een overlange aflevering van de serie is, wordt uiteraard wel een doel geboden. De hulpeloze dochter van een verdwenen archeoloog roept de hulp van team Yatterman in om vaderlief terug te vinden. Tegelijkertijd krijgt team Doronbo bezoek van de God van de Dieven, die achter hetzelfde kleinood aan is als de archeoloog: de Schedelsteen, die in vier stukken gebroken is. Wie de vier stukken bij elkaar brengt, zal zijn meestgekoesterde wens in vervulling zien gaan. Maar voor het zover is, zorgen de stukken steen voor nogal wat beroering: her en der verdwijnen belangrijke bouwwerken en apparaten.

Het verloop van de film is volstrekt overzichtelijk. Een voor een moeten de stukken Schedelsteen gevonden worden en elke keer komen team Yatterman en team Doronbo daarbij tegenover elkaar te staan. Yatterman wordt daarin bijgestaan door een grote mechanische hond, Doronbo door telkens een nieuwe vondst van mecanicien Boyacky. In Power Rangersstijl wordt er met elkaar gevochten. Volstrekt ongevaarlijk, maar met vooral veel malle fratsen. En ondertussen zijn de seksuele innuendo’s niet van de lucht. Wat de film aanzienlijk minder geschikt maakt voor een al te jong publiek.

Hoewel ‘Yatterman’ een aantal leuke vondsten kent, is de film al met al toch net iets te cheesy en soms zelfs irritant. Miike heeft stellig voor een cartoony stijl gekozen, wat betekent dat de special effects heel erg duidelijk geplakt zijn. Dat werkt niet altijd even goed. Wel leuk zijn de tussendoortjes waarbij een wijze getekende hond eventjes haarfijn uitlegt hoe die rare machines toch allemaal werken. Maar al met duurt het kleurrijke geweld tussen alle eendimensionale typetjes met bijna twee uur gewoon veel te lang.

Wouter de Boer

Waardering: 2.5

DVD-release: 14 maart 2011