Yoko (2012)

Regie: Franziska Buch | 103 minuten | avontuur, komedie, familie, fantasie | Acteurs: Jamie Bick, Hoang Dang-Vu, Friedrich Heine, Tobias Moretti, Laurentsio Pettersson, Lilly Reulein, Jessica Schwarz, Ken Takemoto, Justus von Dohnányi, Helmfried von Lüttichau

Ver weg in het Himalayagebergte in het schitterende Tibet wonen niet alleen een aantal monniken, ook een heuse Yeti. De Yeti is niet eng of verschrikkelijk, zoals ie in de mythe wordt voorgesteld, maar eerder knuffelbaar. Sterker nog: de Yeti komt met zijn magische krachten op voor kinderen en dieren in nood. Tijdens een heldhaftige actie, waarbij het wezen probeert een beer uit zijn gevangenschap te bevrijden, raakt de Yeti zelf in de problemen en wordt hij zonder in zijn reddingspoging te slagen samen met de beer en andere dieren verscheept naar Duitsland. Daar probeert de boosaardige jager Von Sneider – verantwoordelijk voor de dierenvangst – winst te maken door de zeldzame dieren te verkopen aan de directeur van de dierentuin. 

In diezelfde Duitse stad treffen we ook Pia, een meisje van tien. Pia woont samen met haar moeder en jongere zusje Marcella, haar vader is een jaar geleden overleden en Pia mist hem vreselijk. Ze zit het liefst alleen in haar boomhut, contact met leeftijdsgenootjes heeft ze nauwelijks meer en ook haar familie laat ze liever links liggen. Op een dag ontdekt ze opeens de Yeti, die uit Von Sneiders loods is ontsnapt. Aanvankelijk is ze bang voor dit grote beest, maar al gauw weet het wezen haar hart te veroveren. Omdat Von Sneider overal posters heeft opgehangen van zijn ‘zoekgeraakte hond’, weet Pia waar ze de Yeti heen moet brengen. Gelukkig neemt ze eerst even polshoogte en wanneer ze stiekem naar binnen gluurt, concludeert ze al gauw dat er iets niet in de haak is. Ze vlucht met de Yeti, die ze inmiddels Yoko heeft genoemd, maar niet voor Von Sneider haar ontdekt heeft én dat de door hem zo gewilde Yeti bij haar is.

Wat volgt is een enigszins voorspelbaar, maar vermakelijk avontuur waar jonge kinderen zich zeker mee zullen vermaken. Pia moet niet alleen haar moeder en Marcella (die zich uiteraard overal mee bemoeit) in het ongewisse laten omtrent Yoko’s bestaan, ook moet ze Von Sneider – meester in vermommingen – steeds te slim af zien te zijn. De band tussen Yoko en Pia wordt steeds sterker, maar natuurlijk is er ook een levensles voor de jonge tiener. Met het scenario, waaraan Knister (bekend van de Heksje Lilli boeken) meeschreef, richten de makers van ‘Yoko’ zich volledig op het jonge filmpubliek. Erg spannend is het niet: na ieder probleem volgt snel een oplossing en de slechteriken zijn weliswaar erg slecht (de dierentuindirecteur is meer geïnteresseerd in het opzetten van zijn dieren dan in hun welzijn), maar maken zichzelf in diverse slapstickmomenten ook erg belachelijk. Het acteerwerk kan er mee door en zal niet voor ergernissen zorgen; eerder is de Nederlandse nasynchronisatie een stoorzender voor volwassen meekijkers. ‘Yoko’ is echter geslaagd als onschuldig vermaak voor de doelgroep: een pretentieloos avontuur, waar ze hoogstwaarschijnlijk niet nogmaals om zullen vragen.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 27 maart 2013
DVD-release: 22 oktober 2013