Yomeddine (2018)

Recensie Yomeddine Cinemagazine Regie: A.B. Shawky | 97 minuten | avontuur, komedie, drama | Acteurs: Rady Gamal, Ahmed Abdelhafiz, Osama Abdallah, Mohamed Abdel Azim, Shahira Fahmy, Shehab Ibrahim

De Egyptische Beshay is als kind naar de leprakolonie gebracht, waar hij als volwassen man van ergens in de vijftig (zijn leeftijd is mede door de gevolgen van zijn ziekte moeilijk te schatten) nog steeds woont. Hij is er getrouwd en leidt er een redelijk gelukkig leven. Maar wanneer zijn vrouw – die al ziek was – overlijdt en hij bezoek krijgt van zijn schoonmoeder – die hij nog nooit eerder gezien heeft – begint er iets bij hem te knagen. Als zijn vrouw nog familie heeft, zou zijn familie dan ook nog leven? Beshay vat al snel de koe bij de hoorns en besluit – tegen alle goede raadgevingen van een stel vrienden in – om met zijn kar en ezel op zoek te gaan naar zijn familie. En dat voor iemand die nog nooit zelfstandig een voet buiten de kolonie heeft gezet… Hij wordt vergezeld door het weesjongetje Obama, aanvankelijk als verstekeling, later als onmisbare vriend.

‘Yomeddine’ is Arabisch voor ‘dag van oordeel’ en dit houdt in dat er een dag zal komen waarop iedereen als gelijke zal worden gezien, en zal worden beoordeeld naar de daden die men heeft verricht, niet hoe men eruit ziet. Beshay is een optimistisch karakter, maar zelfs een positieveling als Beshay wordt geraakt door de wijze waarop hij door buitenstaanders bekeken en bejegend wordt. Alleen al het feit dat hij in een kolonie zit met andere leprapatiënten is natuurlijk al verankerd in zijn hele wezen: hoe kan hij zich nu deel van de Egyptische maatschappij voelen, in deze micro-economie, waarin hij geld verdient door op de lokale vuilnisbelt rond te scharrelen en dingen van waarde te verkopen? De onwetendheid van mensen is één ding – vrouwen die aan het wassen zijn in een rivier – halen angstig voor besmetting hun kind uit het water – terwijl Beshay al jaren niet meer besmettelijk is – maar de wreedheid van anderen, een verpleegkundige in een ziekenhuis of de politie, is een tweede.

De twee niet professionele acteurs (Rady Gamal als Beshay en Ahmed Abdelhafiz als Obama) doen niet voor elkaar onder in puurheid en charisma en tillen dit ontwapenende speelfilmdebuut van de Egyptisch-Oostenrijkse A.B. Shawky naar een hoger niveau. De vriendschap tussen de twee is ontroerend en werkt twee kanten op: ze kunnen niet zonder elkaar en wanneer de onvermijdelijke scheiding komt, is dat even hartverscheurend als spannend.

Shawky laat ons kennismaken met verschillende kanten van de Egyptische samenleving, met een verrassing op elke straathoek. ‘Yomeddine’ is een liefdevol, humoristisch en menselijk portret van twee mensen die verstoten zijn door iedereen behalve elkaar. Het verhaal voelt weliswaar bekend aan, maar de hoofdpersonages zul je niet snel vergeten.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 april 2019
VOD-release: 7 augustus 2019
‘Yomeddine’ is in maart 2019 te zien in filmtheaters door het hele land in het kader van Movies That Matter on tour.