Yossi (2012)

Regie: Eytan Fox | 84 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Ohad Knoller, Oz Zehavi, Lior Ashkenazi, Orly Silbersatz Banai, Ola Schur Selektar, Meir Golan, Shlomi Ben Attar, Amir Jerassi, Raffi Tavor, Shlomo Sadan, Gil Desiano, Keren Ann, Bobbi Jean Smith, Nuria Lusinzky

‘Yossi’ is het vervolg op ‘Yossi & Jagger’ dat het verhaal vertelde over twee Israëlische soldaten die verliefd op elkaar werden. In de eerste film verliest Yossi zijn grote liefde, in dit vervolg zie we hoe het hem vergaan is. Yossi is inmiddels cardioloog in het ziekenhuis van Tel Aviv, hij is nog steeds niet open en eerlijk tegen zijn omgeving en maakt over het algemeen niet een heel gelukkige indruk. Na een ontmoeting met de ouders van Jagger gooit hij het roer om en besluit hij af te reizen naar de Sinaï woestijn. Onderweg geeft hij een paar militairen, die onderweg zijn naar een badplaats, een lift. Door iets wat één van de militairen tegen hem zegt besluit hij even te blijven.

Regisseur Eytan Fox maakt met ‘Yossi’ een compleet andere film die toch een mooi vervolg is op zijn eerdere film, omdat hij laat zien wat de impact van de gebeurtenissen uit de eerste film hebben gehad op het leven van de hoofdpersoon. Yossi is inmiddels tien jaar verder, meerdere kilo’s zwaarder en leidt een eenzaam bestaan buiten het ziekenhuis. Ohad Knoller lijkt gemaakt voor de rol van de onzekere Yossi met zijn melancholieke oogopslag en verlegen glimlach. Hij weet overtuigend over te brengen hoe het is om gebukt te gaan onder een gebroken hart, zonder pathetisch te worden.

Verfrissend aan ‘Yossi’ is dat de film niet krampachtig omgaat met homoseksualiteit, de hoofdpersoon worstelt hier misschien mee, maar dat lijkt meer voort te komen uit het feit dat hij zijn grote liefde heeft verloren. De openlijk homoseksuele militair Tom leert Yossi dat het niet nodig is om jezelf anders voor te doen voor de buitenwereld.  Uiteindelijk is ‘Yossi’ een film over het verliezen van liefde en een manier vinden om weer gelukkig te worden. Een onderwerp waar veel mensen zich zullen kunnen inleven.

Sylvia Bakker

‘Yossi’ verschijnt donderdag 11 april 2013 op DVD.