You’re Not You (2014)

Regie: George C. Wolfe | 103 minuten | drama | Acteurs: Hilary Swank, Emmy Rossum, Josh Duhamel, Stephanie Beatriz, Julian McMahon, Jason Ritter, Ali Larter, Andrea Savage, Mike Doyle, Gerald Downey, Ernie Hudson, Loretta Devine, Erin Chenoweth, Gareth Williams, Loretta Devine, Marcia Gay Harden, Frances Fisher, Ed Begley Jr.

“En ik nomineer mijn zus en mijn beste vriendin om hetzelfde te doen.” Hoe vaak hebben we deze zin in de zomer van 2014 op social media gehoord nadat iemand een emmer ijswater over zich uit had gestort? De Ice Bucket Challenge zorgde wereldwijd voor een golf van bewustwording voor ALS, een vaak dodelijke spierziekte. Hilary Swank lijdt aan ALS in het filmdrama ‘You’re Not You’.

Klassiek pianiste Kate en haar man Evan wonen in een prachtig modern huis, ze hebben allebei een goede baan en proberen een kind te krijgen. Als Kate bij het koken merkt dat ze haar handen even niet onder controle heeft, bezoekt ze haar huisarts. Omdat ze een begenadigd pianiste is, wil ze alles uitsluiten. Na een serie onderzoeken komt het verlossende woord met een impact van een mokerslag: ze lijdt aan Amyotrofische Laterale Sclerose ofwel ALS.

Ondertussen leidt “ruwe bolster, blanke pit” Bec een heel ander leven. Ze weet de eindjes maar net aan elkaar te knopen en komt vaak onverzorgd en met een kater na one night stands op haar tijdelijke werk aan. Het leven interesseert de studente niet zo, maar ze zal toch geld moeten verdienen. Ze reageert op een advertentie als thuishulp en stapt in een wereld van de thuiszorg. Gelukkig voor Kate is Bec geen opgever gebleken en ondergaat ze haar taken gaandeweg steeds beter. Ook als Kate naar het toilet moet, staat Bec haar bij. Het vrijgevochten en brutale karakter van haar hulp is een verademing voor de doodzieke Kate, want ze leeft haar steeds kleiner wordende belevingswereld door de ogen, stembanden en handen van Bec.

De relatie tussen Kate en Evan staat behoorlijk onder spanning als Evan haar alleen nog maar ziet als patiënt. Enige vorm van verlangen en warmte kaatst hij weg, tot grote woede van Bec. Zou hij het nog langer volhouden om zijn vrouw te zien wegkwijnen?

De aandacht die aan ALS is geschonken wordt in ‘You’re Not You’ op prachtige wijze ondersteund. Hoofdrolspeelster Hilary Swank (‘Million Dollar Baby’) heeft zich ontzettend goed ingelezen in het verval dat deze ziekte teweeg brengt. Ze bouwt de uitvallende functies erg goed op, zoals haar degenererende spraakvermogen. Het is overtuigend gebracht. De hechte vriendschap tussen de patiente en de thuishulp, gespeeld door Emmy Rossum (‘The Day After Tomorrow’) is enigszins te voorspellen, maar de rauwe momenten waarin Bec Kate moet bijstaan in alledaagse dingen ontroeren enorm. Verwar deze film niet met ‘Intouchables’, want de zwarte humor is minder aanwezig dan bij de Franse kaskraker. Regisseur George C. Wolfe maakt de kijker bewust van de gevolgen van ALS en het is ook niet ondenkbaar dat ‘You’re Not You’ in de prijzen gaat vallen bij de Academy Awards in februari 2015.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 december 2014
VOD-release: 16 april 2015
DVD- en blu-ray-release: 17 april 2015