Young & Wild-Joven y alocada (2012)

Regie: Marialy Rivas | 96 minuten | drama | Acteurs: Alicia Rodríguez, Aline Küppenheim, María Gracia Omegna, Felipe Pinto, Alejandro Goic, Ingrid Isensee, Pablo Krögh, Hernán Lacalle, Andrea García-Huidobro, Camila Hirane, Luis Gnecco, Javiera Mena, Catalina Saavedra

‘Young & Wild’ is de naam van de debuutfilm van de Chileense Marialy Rivas. Het is ook de naam van het blog van de nurkse schoonheid Daniela, hoofdpersoon van deze film. Zonder dat haar moeder ervan weet, schrijft deze zeventienjarige scholiere over haar seksuele avonturen en over haar moeizame verhouding met de sektarische geloofsgemeenschap waarin ze verkeert. Om de boel te compliceren komt Daniela erachter dat ze zowel houdt van spek als van tofu, wat in haar bloggerstaaltje wil zeggen dat ze zowel op mannen als vrouwen valt.

‘Young & Wild’ is een film die lastig is te categoriseren. Er zit veel humor in, vooral wat Daniela op haar blog meldt over de straf die boven haar hoofd hangt: inscheping naar Ecuador om in de missie te gaan werken. Maar een komedie is ‘Young & Wild’ niet. Voor een drama is de stijl te afstandelijk en zit de humor in de weg. Voor een arthousefilm ontbreekt het aan ernst en visie, maar voor een popcornfilm is er te veel seks en te weinig plot.

Die onbepaaldheid is eerder een van de charmes van ‘Young & Wild’ dan een minpunt. Minder geschikt is het gebrek aan diepgang. Daniela zal uiteindelijk moeten kiezen tussen emotioneel uitputtende vrijheid of de saaie maar veilige omgeving van de kerk. Of inscheping naar Ecuador, dat kan ook nog. Zo’n oppervlakkige conclusie rechtvaardigt niet de anderhalve uur aan bloggerspraatjes en vrolijke seks die we daarvoor hebben verstouwd.

De stijl van ‘Young & Wild’ ligt in de lijn van de titel. De visuals zijn beweeglijk, jeugdig en kleurrijk.  Regelmatig zien we tegen een roze achtergrond de teksten verschijnen die onze heldin op haar blog typt, voorafgegaan door een bijbelcitaat. Vervolgens zien we webcams van jongeren die op haar teksten reageren. Soms met nuttig advies, vaak met ranzige uitnodigingen. Het gebruik van dit soort trendy beelden is riskant, want ze hebben de neiging snel achterhaald te raken.

‘Young & Wild’ is kortom een debuut dat je met plezier uitzit en met wat minder plezier recenseert. De film is ongrijpbaar, maar heeft tegelijk te weinig gewicht om bij die ongrijpbaarheid lang stil te staan. Een voorzichtige aanrader voor wie houdt van mooie mensen, jeugdige humor en een hippe stijl. Wie meer diepgang verlangt, mag er nog een nachtje over slapen.

Henny Wouters