Young Billy Young (1969)

Regie: Burt Kennedy | 89 minuten | western, romantiek | Acteurs: Robert Mitchum, Angie Dickinson, Robert Walker Jr., David Carradine, Jack Kelly, John Anderson, Paul Fix, Willis Bouchey, Parley Baer, Parley Baer, Robert Anderson, Rodolfo Acosta, Deana Martin

Billy Young (Paul Walker jr.) is geen bijster briljante jongen. Maar dat hoeft ook niet, want hij is handig met een pistool en weet zijn geld te verdienen als huurmoordenaar. Wanneer hij echter na een contractmoord tijdens een achtervolging wordt achtergelaten door zijn partner Jesse Boone (een jonge David Carradine) weet hij even niet meer hoe het verder moet. Dan komt hij sheriff Ben Kane (Robert Mitchum) tegen, die de gestrande jongeling wel kan gebruiken maar in eerste instantie aan zijn lot over laat. Als later blijkt dat Kane worstelt met een nare ervaring uit het verleden waar de vader van Boone bij betrokken was, moet Billy Young een kant kiezen.

Hoewel Billy Young de titelheld is, blijkt de film toch voornamelijk om Ben Kane te draaien. Hij is de man met het verhaal en jonge Billy drentelt er maar een beetje achteraan. Het is Kane die vanwege zijn manier van de wet handhaven mot krijgt met een lokale cafébaas, het is Kane die aandacht krijgt van een aantrekkelijke vrouw (Angie Dickinson als danseres Lily) en het is Kane die grootste rol speelt in het grote vuurgevecht op het einde van de film. Ondertussen loopt Billy voornamelijk in de weg en het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom Kane hem aanbiedt hem te komen helpen. De twee mannen ontwikkelen nergens echt een band, tot de allerlaatste scène natuurlijk, want het verhaal volgt een vast stramien en is daardoor nergens echt verrassend.

De film komt wat loom op gang, op een Sergio Leone-achtige wijze, maar dan zonder de spanning die bij de Italiaanse regisseur altijd voelbaar is. Waar het ontbreken van dialogen de karakters bij Leone intrigerender maakt, wekt het in deze film voornamelijk irritatie op. De openingsscène waarin Young en Boone woordeloos hun contractmoord uitvoeren is naast bijzonder knullig ook nog eens volstrekt overbodig. De scriptschrijver zou echt een tik op zijn vingers moeten krijgen hiervoor. Hoewel het script het ook in de rest van de film danig laat afweten. De manier waarop de allesbepalende gebeurtenis uit het verleden van Kane in brokjes wordt uitgelegd laat ook een hoop te wensen over. Om over de finale shoot-out maar te zwijgen. Maar weinig westerns vertonen zo’n anticlimax op het einde.

Nee, het valt niet mee om iets positiefs te vinden in de film, of het moet zijn dat Robert Mitchum erin meespeelt. Paul Walker komt namelijk niet veel verder dan wat kinderachtig gejengel en David Carradine komt te weinig in beeld om het kijken te verantwoorden. Al met al is Young Billy Young een niemendalletje dat alleen vanwege Robert Mitchum nog een beetje het kijken waard is. Maar er bestaan vele titels met Mitchum die aanzienlijk beter zijn. Al zal hij niet in elke film de titelsong zingen…

Wouter de Boer