Young, Single and Angry (2006)

Regie: Richard Waterhouse | 91 minuten | komedie | Acteurs: Sarah Blevins, Jamie Anderson, Heather Stewart, Jesse Burch, Peter Murnik, Matthew Atherton, Steve Florian, Mike Wilson, Jeff Garvin, Vince Pavia, Ronn Burner, Shane Stevens, Todd Babcock, George Katt, Marie O’Donnell, Naomi Catalano, Maria Lane, Joseph M

De term chick-flick lijkt typisch iets van de eenentwintigste eeuw. Sinds de opkomst van series als ‘Sex and the City’ en ‘Gilmore Girls’ en films als ‘Bridget Jones’s Diary’ (2001) is de chick-flick – en diens literaire tegenhanger chicklit – niet meer weg te denken uit de belevingswereld van miljoenen vrouwen over de hele wereld. Hoe nieuw de term ook klinkt, hij werd al in de jaren tachtig gelanceerd. Films als ‘Terms of Endearment’ (1984), ‘Beaches’ (1988) en ‘Steel Magnolias’ (1990) vallen hier namelijk ook onder. Groot verschil met de eenentwintigste-eeuwse chick-flicks in het feit dat waar toen de vrouwelijke gevoelens en emoties centraal stonden, terwijl het nu vooral over relaties en seks gaat. Het praten over seks – liefst zo veel en zo vaak mogelijk – is niet meer alleen voor mannen weggelegd. Sommige film- en televisiemakers weten hier jammer genoeg geen maat in te houden en slaan volledig door. Een van hen is Richard Waterhouse, die met de chick-flick ‘Young, Single and Angry’ (2006) zijn regiedebuut maakte. Zijn prent slaat op pijnlijke wijze de plank volledig mis…

Cheri Waterhouse, de zus van Richard, schreef het scenario. ‘Young, Single and Angry’ draait om vier vrienden die moeite hebben met het vinden van de ware liefde. Taylor (Sarah Blevins) is de dromer, voor wie haar bruiloft al sinds ze zich kan herinneren het belangrijkste moment van haar leven is. Probleem is alleen dat ze nog geen geschikte huwelijkspartner heeft gevonden. Haar beste vriend Greg (Jesse Burch) stond ooit op het punt om te trouwen maar werd op het laatste moment in de steek gelaten door zijn verloofde. Daar is hij nog altijd niet van bekomen. Hij durft het niet aan om een nieuwe relatie te beginnen, uit angst dat hij weer in de steek wordt gelaten. Dot (Heather Stewart) scharrelt in barretjes jonge knullen op omdat ze er niet aan toe wil geven dat ze al 35 is. Haar frustraties verzuipt ze in de kroeg. De barman heeft een oogje op haar maar die is in haar ogen ‘veel te oud’ – in werkelijkheid is hij van haar eigen leeftijd. Katy (Jamie Anderson) tenslotte kan elke vent krijgen die ze wil. Ze duikt dan ook met iedereen de koffer in omdat ze liefde en seks niet van elkaar kan onderscheiden.

We zien gedurende anderhalf uur hoe dit viertal worstelt met de liefde, de drank, elkaar en vooral zichzelf. De eerste drie kwartier gebeurt er in feite niets; pas halverwege komt de film een beetje op gang. Niet dat er dan ineens wél wat te beleven valt, maar er gebeurt tenminste iets. Al werkt de erbarmelijke plot toe naar een climax die werkelijk kant noch wal raakt. De makers beloven hun kijkers een ‘grappige en sexy komedie die het beste kan worden omschreven als ‘American Pie’ meets ‘Sex and the City”, maar grappig wordt deze prent nooit. De als hilarisch bedoelde momenten zijn eigenlijk te gênant voor woorden. Daar komt nog eens bij dat de personages verre van sympathiek zijn. Je vraagt je af waar ze in godsnaam mee bezig zijn. De neiging om hard ‘word toch eens volwassen’ naar het beeldscherm te roepen is moeilijk te onderdrukken. De enige figuur die nog wel te pruimen is, is de enige man in het gezelschap, Greg. Maar je vraagt je af wat hij toch moet met al die onnozele meiden? De lusteloosheid straalt van hem af, maar je kunt het hem niet eens kwalijk nemen.

‘Young, Single and Angry’ werd geschoten met een minimaal budget en dat is er dan ook duidelijk aan af te zien. Het camerawerk is van een bedenkelijk niveau en de locaties en decors zijn ook niet om over naar huis te schrijven. De cast bestaat volledig uit onbekende acteurs. Dat kan soms een voordeel zijn, maar dat is het in dit geval zeker niet. Het acteerwerk is amateuristisch en past zich derhalve aan het algehele niveau van deze prent aan. ‘Young, Single and Angry’ belooft heel wat maar stuurt zijn publiek in feite met een kluitje het riet in. Dit broddelwerkje is vervelend, slecht gemaakt en bijzonder flauw. Vermijden!

Patricia Smagge