Young Wrestlers-Genç pehlivanlar (2016)

Regie: Mete Gümürhan | 90 minuten | documentaire

In Australië is het cricket, in Canada ijshockey, in Spanje stierenvechten en in Turkije is de nationale sport worstelen. In ‘Young Wrestlers’, het regiedebuut van de in 1975 in Rotterdam geboren Mete Gümürhan, krijgen we een mooi en ontroerend beeld van een groep tienerjongens die op het Internaat Wrestling Training Center in Amaysa in Noord-Centraal Anatolië zitten. Ze volgen er regulier onderwijs (voor aanvang van de lessen wordt er gebakkeleid over het feit of ze nu twee uur Engels of twee uur wiskunde hebben), maar moeten ook veel en hard trainen voor de aankomende kampioenschappen. Ze worden door de trainer goed in de gaten gehouden, klopt hun gewicht nog wel met hun lengte? Hij legt ze sancties op, de een wordt verboden chips en cola naar binnen te werken, de ander moet minder boterhammen eten, weer een ander joch moet juist dubbele porties verorberen.

Het feit dat de jongens een gezamenlijk doel hebben, is duidelijk een verbindende factor. Je krijgt op dat internaat het gevoel dat Hogwarts of die kostschool uit Enid Blytons boeken ook uitdraagt. Er is veel saamhorigheid, er voor elkaar zijn, maar ook onderlinge plagerijtjes én natuurlijk rivaliteit; want de trainingen bestaan niet alleen uit een worstelpartijtje met je klasgenoot maar de coach vraagt ze ook regelmatig net iets meer opdrukken te doen dan de ander. Gümürhan zit de jongens dicht op de huid, volgt ze van de doucheruimtes tot ze gaan slapen, en is bij alle ups en downs aanwezig. Van terechtwijzingen tijdens de trainingen tot het incasseren van verlies bij een wedstrijd. Soms is dat aandoenlijk, zoals wanneer een aan heimwee lijdend jochie in tranen zegt dat hij met opzet zal verliezen, zodat hij eindelijk naar huis kan. En een andere keer is dat verontrustend, zoals bij de onverklaarbare bloedneuzen van Beytullah (maar gelukkig loopt het goed af).

Het camerawerk is dik in orde, met fraaie plaatjes van de omgeving en beelden van de jongens die zich volstrekt onbewust zijn van de lens die op ze gericht is dat dat alleen al een compliment voor de crew waard is. Zo’n vertrouwensband weten te creëren en dan dit resultaat krijgen, dat is knap. ‘Young Wrestlers’ verdient een groot publiek. Boeiend voor jong en oud, of je nu zelf aan sport doet of niet. Bloed, zweet en tranen onder de hete Turkse zon, maar zo universeel dat het veel kijkers aan zal spreken.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 juni 2016