You’re Under Arrest The Movie (1999)

Regie: Junji Nishimura | 100 minuten | actie, animatie, komedie

Als je niet onder het vreselijk uitgekauwde citaat “voor de fans” uit kunt komen, dan geeft dat wel aan hoe lastig het is om een bepaald product aan te prijzen. Yep, ‘You’re Under Arrest The Movie’ is zo’n product dat alleen voor een specifieke doelgroep aan te raden is. Voor de fans dus…

In ‘You’re Under Arrest The Movie’ moeten politievrouwen Miyuki en Natsumi een terrorist oppakken. Deze schurk wil alle bruggen in Tokio opblazen. Verder heeft hij ervoor gezorgd dat alle verkeerslichten in de stad op hol zijn geslagen. Deze gevaarlijke gek moet koste wat het kost tegengehouden worden.

De Japanse televisieserie ‘You’re Under Arrest’ verhaalt over de belevenissen van Miyuki en Natsumi. Deze twee vrouwen werken op een nogal chaotisch politiebureau waar ze allerlei bizarre capriolen uithalen. ‘You’re Under Arrest’ is een Japanse franchise. De manga – waarop deze film is gebaseerd – heeft geresulteerd in een drie seizoenen tellende televisieserie, een voor de dvd-markt gemaakte reeks films, een live-action film en nu dus ook een bioscoopversie van de tekenfilm. Wil je van deze film genieten, dan zul je bekend moeten zijn met alle personages en de setting. De film speelt zich af in Tokio en overspoelt je met bezienswaardigheden uit deze Japanse stad. Leuk voor de kenner, verwarrend voor iedereen die niet bekend is met deze stad.

Heb je de televisieserie niet gevolgd, dan is deze film niet voor jou bedoeld. De personages worden amper uitgediept en regisseur Junji Nishimura strooit met namen, locaties en verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen die in de televisieserie te zien waren. Fans van de serie zullen smullen van deze film die wat serieuzer van toon is. Ook wordt het verleden van de politiechef verder uitgediept. De actiescènes zien er op zich prima uit, maar zijn inmiddels wel een tikkie gedateerd. De animatie is namelijk niet zo vloeiend.

‘You’re Under Arrest The Movie’ is een vaardig gemaakte film. Fans zullen de vaart en de vlotte actiescènes wel kunnen waarderen. Ook de donkere toon is nieuw voor deze doorgaans zo vrolijke serie. Ben je niet bekend met deze franchise dan zul je deze film warrig vinden. Voor de fans dus…

Frank v.d. Ven

‘You’re Under Arrest The Movie’ verschijnt maandag 26 maart 2012 op DVD.