Yuki & Nina (2009)

Regie: Hippolyte Girardot, Nobuhiro Suwa | 92 minuten | drama | Acteurs: Noë Sampy, Arielle Moutel, Tsuyu Shimizu, Hippolyte Girardot, Marilyne Canto, Jean-Paul Girardot, Koko Mori

Yuki (Noë Sampy) en Nina (Arielle Moutel) wonen in Parijs. De twee hartsvriendinnen willen het liefst met elkaar de vakantie doorbrengen. Wanneer Nina Yuki vraagt om met haar en haar moeder mee te gaan op vakantie, lijkt dit alleen een kwestie van goedkeuring van Yuki’s ouders. Deze vraag heeft daarentegen een compleet onverwachte uitwerking en zet Yuki’s moeder ertoe haar dochter te vertellen dat zij en haar echtgenoot uit elkaar willen gaan en dat ze met Yuki samen in Japan wil gaan wonen. De angst om van elkaar gescheiden te worden, zet de twee meisjes ertoe om het uiterste te doen om Yuki’s ouder weer nader tot elkaar te laten komen. Wanneer dit geen oplossing lijkt, besluiten ze van huis weg te lopen en in het bos te gaan wonen.

‘Yuki & Nina’ van de regisseurs Hippolyte Girardot (die tevens de rol van Yuki’s vader op zich heeft genomen) en Nobuhiro Suwa behandelt in zeer oprechte filmtaal de emoties van een kind wanneer ze wordt losgetrokken uit haar veilige omgeving. Wat tot voor kort een veilige haven leek, staat nu op het punt in vlammen op te gaan. Als kind zoek je een oplossing om deze dramatische gebeurtenis (in dit geval het verhuizen van Yuki naar Japan en het kwijtraken van Nina als vriendin) te voorkomen. Op knappe wijze volgt de film continue het gevoel en de keuzes van Yuki, die ze op het punt van een van de grootste veranderingen van haar leven staat en niet zou weten hoe ze zonder haar beste vriendin zou moeten overleven. De scène waarin Yuki als fee een brief aan haar moeder schrijft om op deze manier haar ouders weer bij elkaar te laten komen is bijvoorbeeld erg ontroerend.

Nadat Yuki en Nina de bossen zijn ingetrokken verandert niet alleen de insteek maar ook het hele karakter van de film. Een enigszins unheimisch en mysterieuze waas lijkt over de film te komen hangen en de emoties kunnen ook nauwelijks meer begrepen worden. Helaas versterkt deze sfeer de gecompliceerde emoties niet, maar doet het er juist afbreuk aan. Het magisch-realistische slot mist zijn uitwerking, mede door het niet erg intrigerende camerawerk. Het zal de kijker zeer ontevreden achterlaten.

‘Yuki & Nina’ is tot op zekere hoogte een interessante film die het lot van een kind tijdens een stuklopende relatie van haar ouders prima in beeld brengt. Toch is het geen makkelijke film om te kijken en het magisch-realistische aspect van het slotstuk zal niet iedereen kunnen bekoren.

Meinte van Egmond