Yves Saint Laurent: L’Amour Fou (2010)

Regie: Pierre Thoretton | 100 minuten | documentaire

In 2008 overleed modekoning Yves Saint Laurent. Vanaf het prille begin van zijn carrière werd Saint Laurent bijgestaan door Pierre Bergé, zijn partner op zowel liefdes- als zakelijk gebied. Kort na het overlijden besloot Bergé hun gehele privé-collectie kunstwerken te verkopen. In februari 2009 vond deze verkoop plaats, die als de veiling van de eeuw wordt beschouwd. De opbrengst: ruim €374 miljoen. Bergé heeft het meeste geld geschonken aan aids-onderzoek. In de documentaire ‘Yves Saint Laurent: L’Amour Fou’ wordt Bergé gevolgd tijdens de voorbereidingen van de veiling van de kunstcollectie door Christie’s in Parijs.

Regisseur Pierre Thoretton interviewt Pierre Bergé in aanloop naar de veiling in de verschillende huizen waar hij met Yves Saint Laurent heeft gewoond. Aan de hand van archiefbeelden, foto’s en kunstwerken uit de collectie vertelt Bergé over hun leven samen. Er is veel aandacht voor de carrière van Saint Laurent. Als in 1957 Christian Dior overlijdt, krijgt Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het modehuis van Dior. Aan hem de opdracht om het noodleidende modehuis weer op de kaart te zetten. Zijn ontwerpen zijn zo vernieuwend dat in een mum van tijd iedereen zijn naam kent. In 1960 wordt hij opgeroepen voor militaire dienst. Daar wordt hij depressief en als gevolg van een zenuwinzinking wordt hij ontslagen bij Dior. Hij besluit daarop samen met zijn partner Bergé een eigen modehuis te starten, dat bekend wordt onder de initialen YSL. Zijn ontwerpen waren vanaf het begin toonaangevend en zeer succesvol. Met het succes kwam de roem en het geld waarmee de kunstcollectie werd aangeschaft. Maar het succes had ook een keerzijde, de ontwerper was drank- en drugsverslaafd en werd geteisterd door depressies.

De documentaire laat het een ontroerend beeld van het leven van de beroemde ontwerper zien. De kijker leert de man achter de ontwerpen kennen. Regisseur Pierre Thoretton was in eerste instantie van plan een film te maken over de invloed van de kunstcollectie op de mode van Saint Laurent, maar het is vooral de relatie tussen de twee mannen die centraal staat. De laatste tien jaar van zijn leven worden maar kort aangehaald. Het zijn vooral de jaren tussen 1960 en 1980 die uitvoerig worden besproken. De mode van Yves Saint Laurent speelt een relatief onderbelichte rol, voor de modeliefhebbers onder ons is dat misschien jammer. De documentaire geeft een bevredigend, bitterzoet portret van de Franse modeontwerper, maar slaagt er vooral in een beeld te geven van de liefdevolle toewijding van zijn partner Bergé.

Grietje de Heer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 oktober 2010