Zadelpijn (2007)

Regie: Nicole van Kilsdonk | 87 minuten | drama | Acteurs: Monique van de Ven, Jacqueline Blom, Reneé Fokker, Wivineke van Groningen, Raymonde de Kuyper, Lineke Rijxman, Sylvia Poorta, Gijs Scholten van Aschat, Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Kirsten Denkers, Truus te Selle, Ad Knippels, Dic van Duin, Christophe Thébault

Bij damesleed denk je al snel aan menstruatiekrampen, pijn bij het epileren en ongemakken tijdens het verven van het haar. Niet aan zadelpijn. Maar dat hebben de zeven vriendinnen in de film ‘Zadelpijn’ (gebaseerd op de roman “Zadelpijn en ander damesleed” van Liza van Sambeek) wel. Eenmaal per jaar vertrekt de vriendenclub naar Frankrijk om te fietsen. En dat gaat er fanatiek aan toe. De vakantie is ooit in het leven geroepen om in een korte tijd calorieën kwijt te raken. Je zou deze dames eerder verdenken van langdurig shoppen in PC Hooftstraat, niet kilometers afzien door het heuvelachtige landschap van het Franse Loiregebied te fietsen.

In de proloog wordt veel gesuggereerd. An redt bedrijven met SWAT-analyses. Ondertussen regelt ze de vakantie en verdenkt terloops haar man van vreemdgaan. Agnes belt vanaf het bed met de vriendinnen terwijl een man onder de douche staat. Sylvia ontmoet haar ex-man en drukt haar nieuwe – dankzij plastische chirurgie – borsten onder zijn neus. Kortom, de kijker is nieuwsgierig. Dit gaat niet een standaard film over een fietsvakantie vol mooie landschapsplaatjes worden.

Op de Franse rap ‘La Tribute de Dana’ van Manau rijden An en Nina in een grote auto naar Frankrijk. De fietsen op het dak. Ze passeren de Belgische grens, rijden over drukke ring om Antwerpen, zien vanaf de snelweg de Eifeltoren. Het opgetogen gevoel dat de vakantie gaat beginnen komt goed over.

Bij het chique hotel wordt de druk meteen opgevoerd. Doodzieke vriendin Mariet stapt uit de auto. De chemokuur heeft voor een kaal hoofd gezorgd. De vriendinnen schrikken van haar voorkomen. Agnes hangt hele vakantie aan de telefoon met haar getrouwde minnaar. Nina rouwt om het verlies van haar man en Max probeert ondanks haar gezinsleven een coole vrouw te zijn. En dan tot slot An en Sonia. Sonia blijkt het te doen met de man van An. Al met al genoeg ingrediënten voor een smakeloze soap.

Maar dat is ‘Zadelpijn’ zeker niet. Echte mensen met echte problemen, daar gaat het om in deze film. Vrouwen op leeftijd, met genoeg geld en toch ligt het geluk niet voor het oprapen. De gesprekken zijn zo levensecht en ieder karakter zo overtuigend. Er is de regelneef, de meeloper, de gangmaker. Wat een feest, zeven topvrouwen geacteerd door topactrices. Monique van de Ven kan goed uit de voeten met het karakter van An. Zo terloops als ze haar sigaret uitdrukt voordat ze op haar fiets stapt. Of Wivineke van Groningen als Mariet: haar dappere glimlach als ze haar vriendinnen onder ogen komt en de blijdschap als ze de eindstreep haalt.

De fietsvakantie wordt door de ‘meisjes’ de Tour de Tiet genoemd. De bijbehorende wisseltrofee heeft de vorm van een borst. Zo studentikoos, zo niet puberaal, maar tegelijk zo reëel. Het typeert ze ook. Ze zijn volwassen, hebben problemen, maar die vriendschap uit de studententijd blijft bestaan. Laat ze maar focussen op die zadelpijn. Want bleef het maar bij die pijn, die is tenminste te verwachten en dragelijk. Het andere damesleed maakt het leven zo zwaar.

Eline Lubberts

Waardering: 4.5