Zambezia: De verborgen vogelstad – Zambezia (2012)

Regie: Wayne Thornley | 83 minuten | animatie, avontuur, familie, komedie | Nederlandse stemmencast: Nielson, Finn Poncin, Rosa Mee van de Meeberg, Arnold Gelderman, Frans Limburg, Jeannine La Rose | Originele stemmencast: Leonard Nimoy, Jeremy Suarez, Abigail Breslin, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson, Jenifer Lewis, Jim Cummings, Jamal Mixon, Richard E. Grant, David Shaughnessy, Noureen DeWulf, Tania Gunadi, Deep Roy, Phil LaMarr, Kristen Rutherford, Corey Burton, Tress MacNeille

De wereld van de computeranimatie – en dan vooral die in 3D – is hoofdzakelijk een Amerikaanse gelegenheid. De grote budgetten die marktleiders als Disney/Pixar en DreamWorks tot hun beschikking hebben, maken het voor anderen haast onmogelijk om zich in de strijd te mengen. Zo nu en dan probeert een kleine studio toch eens zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. Het Zuid-Afrikaanse Triggerfish Animation Studios bijvoorbeeld, die op internationale erkenning aast met ‘Zambezia’ (2012), een kleurrijke 3D-animatiefilm die in Nederland de ondertitel ‘De verborgen vogelstad’ meekrijgt. Met een budget van ‘slechts’ twintig miljoen dollar is dat voor de Zuid-Afrikanen natuurlijk een oneerlijke strijd, maar met de beperkte mogelijkheden hebben ze toch een heel vermakelijke film afgeleverd, die zeker voor jonge kijkertjes genoeg te bieden heeft. Ouders die meekomen naar de bioscoop en die de knipogen, referenties en kwinkslagen uit de Pixar-films gewend zijn, zouden nog wel eens teleurgesteld kunnen zijn na het zien van ‘Zambezia’, want dat soort dubbele bodems ontbreekt in deze Zuid-Afrikaanse productie jammer genoeg.

Centraal in ‘Zambezia’ staat Kai, een jonge, avontuurlijk ingestelde valk die met zijn liefhebbende maar strenge vader Tendai in een afgelegen Afrikaanse vallei woont. Kais moeder is overleden toen hij nog maar net uit het ei was gekropen en sindsdien is Kai aangewezen op zijn vader, die hem leert hoe hij moet overleven. Lol maken is er voor de jonge valk niet bij, tot zijn grote ergernis. Want Kai verveelt zich mateloos. Tot op een dag een slungelige grote vogel voorbijkomt die op weg is naar Zambezia, een mythische vogelstad waar alle soorten vogels bij elkaar leven en waar volop feest en avontuur te beleven is. Als Kai aan zijn vader vraagt waarom zij niet naar Zambezia gaan en een onbevredigend antwoord krijgt, besluit hij zelf op onderzoek uit te gaan. Tot grote zorg van zijn vader, die hem wanhopig probeert te zoeken, maar verstrikt raakt in een snood plan van Budzo, een gemene leguaan die niets liever eet dan eieren en die de maraboes aan zijn kant lijkt te hebben. Kai leert ondertussen wijze levenslessen als hij zich aansluit bij de Hurricanes, een gevleugelde elite-eenheid die is aangesteld om Zambezia te beschermen tegen het kwaad.

Zoals gezegd zijn wij verwend met adembenemende animaties uit de stallen van Disney/Pixar en DreamWorks en is het eigenlijk oneerlijk om ‘Zambezia’ te vergelijken met de films waar die studio’s de Box Office mee bestormen. In dat licht bezien zijn de animaties die we van Triggerfish te zien krijgen helemaal zo gek nog niet. De kleurrijke natuur van zuidelijk Afrika wordt flink uitgebuit met een bonte verzameling vogels en rijke landschapsshots. Niet spectaculairs, maar heel degelijk. Ook thematisch wordt Zuid-Afrika’s bijnaam ‘Rainbow Nation’ volledig onderstreept, met de boodschap dat je – ongeacht de verschillen – verder komt in het leven als je met elkaar samenwerkt. Het ligt er dik op, maar dat zal de voornaamste doelgroep (jonge kinderen) zeker niet storen. Echt verrassend is ‘Zambezia’ nergens. De film ‘leent’ inspiratie bij andere animatieproducties en overlapt onder meer met ‘Rio’ (2011) en ‘Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole’ (2010). Is dat erg? Niet als je bedenkt dat er wel meer van elkaar wordt afgekeken in de wereld van de (computer-) animatiefilm.

Voor de internationale versie van ‘Zambezia’ werden Hollywoodsterren als Samuel L. Jackson, Abigail Breslin, Leonard Nimoy, Jeff Goldblum en Richard E. Grant gestrikt voor de stemmencast. In ons land zal alleen de nagesynchroniseerde versie in roulatie komen. Deze uitvoering werd ingesproken door onder anderen singer-songwriter Nielson, Finn Poncin en Arnold Geldermans. ‘Zambezia’ is geen artistiek hoogstandje en ook verhaaltechnisch valt er genoeg aan op te merken. Maar de kleurrijke vogelparade en de spannende avonturen van de jonge Kai zullen de allerkleinsten ongetwijfeld mateloos kunnen boeien.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 februari 2013
DVD- en blu-ray-release: 29 mei 2013