Zombie Night (2013)

Regie: John Gulager | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs: Anthony Michael Hall, Daryl Hannah, Alan Ruck, Rachel G. Fox, Shirley Jones, Jennifer Taylor, Daniel Ross Owens, Gibson Bobby Sjobeck, Zoe Canner, Tia Robinson, Diane Ayala Goldner, Rogelio T. Ramos, Hayley Derryberry, James Henderson, Destiny Hernandez, Keith Allan

Als je de zeer lage score van ‘Zombie Night’ ziet en je afvraagt waarom deze film zo slecht is, maar eigenlijk geen zin hebt om deze lap tekst door te ploegen is hier het antwoord: het gaat hier om een productie van SyFy channel. Zo. Dat was in feite al een minirecensie op zich. De kenner weet nu namelijk al genoeg. De leek waarschijnlijk niet en omdat dit een website voor filmreviews is, volgt nu de genadeloze filering van dit cinematografische gedrocht.

‘Zombie Night’ vertelt het verhaal van een gezin dat getuige is van een zombie-uitbraak. De avond valt in een klein dorpje in Californië. Op het kerkhof en in het mortuarium staan de doden op. De dorpsbewoners zullen zichzelf moeten verdedigen tegen de zombies, totdat de zon weer opkomt. Onder de dorpelingen vinden zich relikwieën uit een ver verleden, want niemand minder dan jaren 80 iconen als Anthony Michael Hall, Daryl Hannah en Alan Ruck duiken op in bij- en hoofdrollen.

Regisseur John Gulager brak door met zijn ‘Feast’  trilogie die per deel steeds slechter werd. De B-filmregisseur wist zijn fifteen minutes of fame te vergaren met ‘Piranha 3DD’. Dit slappe vervolg op culthit ‘Piranha 3D’ draaide in 2012 zelfs nog even in de bioscoop. Na deze opleving, werd het weer stil rond Gulager. De cineast werd door SyFy channel gevraagd om een goedkope zombiefilm in te blikken. Dat heeft in een verschrikkelijk slechte productie geresulteerd. De personages worden niet voorgesteld en belanden vanuit het niets in de ‘actie’  (zover je tenenkrommende special effects zo mag noemen). Er is amper narratief en het spel van de cast is houterig en verveeld. Deze film mocht niets kosten en dat merk je.

De grime is een crime en de wanhopige cast pakt overduidelijk alles aan om de huur te kunnen betalen. Anthony Michael Hall, Daryl Hannah en Alan Ruck verdienen betere rollen. Het is treurig om te zien hoe deze ooit zo populaire acteurs in dit troosteloze tranendal zijn beland. Werkelijk niets deugt aan deze film. Het verhaal wordt warrig verteld, het verteltempo zakt regelmatig in en de special effects zijn pijnlijk.

SyFy heeft nooit bekend gestaan om zijn kwaliteitsfilms, maar eerdere producties waren nog wel aardig vanwege de ongelooflijk gedateerde CGI en rampzalige acteerwerk. Zo slecht dat het grappig wordt. Dat is ‘Zombie Night’ allerminst. Deze film bestaat uit vergane glorie. De wanhoop straalt er vanaf. De regisseur is ‘het’ kwijt en de cast ook. Dit is verval vastgelegd op film. Auw…

Frank v.d. Ven

‘Zombie Night’ verschijnt dinsdag 28 oktober 2014 op DVD.