Zombies-Wicked Little Things (2006)

Regie: J.S. Cardone | 94 minuten | horror | Acteurs: Lori Heuring, Scout Taylor-Compton, Chloe Moretz, Geoffrey Lewis, Ben Cross, Craig Vye, Chris Jamba, Julie Rogers, Martin McDougall, Micheal McCoy, Velizar Binev, Helia Grekova, George Zlatarev, Atanas Srebev, Vladimir Mihailov

Zombies en ander ondood gespuis zijn de inspiratiebron geweest voor onnoemelijk veel griezelfilms van sterk uiteenlopende kwaliteit. In ‘Zombies’- tevens bekend onder de titel ‘Wicked Little Things’- zijn het ondode kinderen die hun duivelse en kannibalistische lusten botvieren op verschillende dierlijke en menselijke slachtoffers. De kinderen zijn aan het begin van de twintigste eeuw bij een mijnexplosie omgekomen en waren in het heden rond in de uitgestrekte bossen die de inmiddels gesloten mijnschacht omgeven. Een vrouw erft na de dood van haar echtgenoot een huis in deze omgeving en besluit om samen met haar twee dochters haar intrek te nemen in deze woning. Al snel ontdekken ze echter dat er na zonsondergang iets niet pluis is in de donkere en geheimzinnige bossen die hun nieuwe huis omgeven.

Een al te origineel product is deze film zeker niet. Dat heeft natuurlijk vooral met de inmiddels grotendeels uitgekauwde thematiek te maken, maar dit euvel valt tevens gedeeltelijk aan de uitwerking te wijten. De ietwat trage aanloop is niet eens zo verkeerd en schept ruimte voor enige karakteruitdieping en de nodige ingetogen spanningsopbouw. Het laatste deel, waarin de zombies voor het eerst prominent in de schijnwerpers treden, heeft daarentegen weer en wat gruwelijker en actierijker karakter. Het probleem van ‘Zombies’ is dat de film een beetje op twee gedachten lijkt te hinken. Het eerste deel lijkt te suggereren dat we van doen hebben met een psychologische thriller/horrorfilm, terwijl het tweede deel daarentegen meer de richting uit lijkt te gaan van een klassieke slasherfilm. Het vervelende is dat beide delen niet helemaal bevredigend uit de verf komen. Veel van de schrikmomenten uit het eerste deel zijn nogal obligaat en voorspelbaar. In het tweede deel hakken de ondode kinderen er wel stevig op los met pikhouwelen, bijlen en andere onconventionele wapens, maar de directe gevolgen van deze daden spelen grotendeels buiten het blikveld van de kijker af. Hierdoor zullen ook de ‘gorehounds’ onder ons niet al te zeer aan hun trekken komen bij het bekijken van deze film. Op de logica van het verhaal valt zo hier en daar ook wel wat op te merken, maar echt schrijnend worden de onlogischheden gelukkig vrijwel nooit. De hoofdrolspeelsters kwijten zich over het algemeen behoorlijk van hun taak en zorgen ervoor dat het acteerwerk voor een horrorfilm zeker acceptabel is.

Een zeer slechte film is ‘Zombies’ zeker niet. De film heeft best een paar aardige momenten en is voor liefhebbers van het genre zeker te verteren. De voorspelbaarheid van het verhaal, het gebrek aan originaliteit en het wat weifelende karakter van dit werkje zorgen er echter voor dat deze rolprent het niveau van de doorsnee horrorfilm niet of nauwelijks ontstijgt.

Frank Heinen