Zoolander (2001)

Regie: Ben Stiller | 89 minuten | komedie | Acteurs: Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor, Will Ferrell, Milla Jovovich, Jerry Stiller, David Duchovny, Jon Voight, Judah Friedlander, Nathan Lee Graham, Alexandre Manning, Asio Highsmith, Alexander Skarsgård

‘Zoolander’ is een Stiller familie en vrienden feestje. De multi-getalenteerde Ben Stiller schreef, regiseerde, produceerde en acteerde in het project. Maar hij liet ook zijn vader, moeder, zus, zwager en vrouw opdraven voor een rolletje in de film, alsmede zijn vrienden Owen Wilson en Will Ferrell. Je hoeft alleen maar hun gezichten te zien en je ligt al in een deuk. Stiller schreef de rol van Hansel speciaal voor partner Wilson, niemand anders kwam in aanmerking voor de rol als grootste rivaal van Zoolander.

Voor de rest is er een lange lijst van cameo’s van o.a. Donald Trump, Christian Slater, Cuba Gooding Jr., Tommy Hilfiger, Natalie Portman, Fabio, Lenny Kravitz, Gwen Stefani, Heidi Klum, Paris Hilton, David Bowie, Fred Durst, Moby, Lance Bass, ‘Lil’ Kim, Claudia Schiffer, Victoria Beckham, Karl Lagerfeld, Stephen Dorff, Billy Zane, Winona Ryder, Vince Vaughn, etc. Veel van deze cameo’s zijn beelden van hun aanwezigheid bij ‘The Event of the Year’ 2000.

Over modellen wordt vaak gedacht dat ze niet al te snugger te zijn. Stiller nam dit idee en maakte er een hilarische film omheen. Eigenlijk neemt hij met de film heel Hollywood op de hak. Alles is zo over-the-top gedaan dat het bijna een kunst is om het allemaal zo belachelijk te maken. Je moet wel lachen om Stillers modellen vrienden die tragisch omkomen tijdens een shoot bij een pompstation. Of om de zeer overtuigende vermommingen van Hansel en Derek waarbij de een latino wordt en de ander een neger (uiteraard wel met de ‘Blue Steel’ blik). Dit alles met een klein beetje make-up. Maar de gaafste scène is zonder twijfel de ‘walk off’ (catwalkwedstrijd) tussen Hansel en Derek. Voor David Bowie bedachten Wilson en Stiller de rol van scheidsrechter bij deze wedstrijd, zonder dat ze wisten of hij ermee zou instemmen. Dat een serieus iemand als Jon Voight zich leent voor de rol van vader Zoolander (met bijbehorende kapsel) is ook erg grappig. Het echte model en actrice Milla Jovovich heeft genoeg zelfspot om bodyguard Katinka Ingabogovinanana te spelen, een prestatie die ze vreemd genoeg op haar moeder baseerde. Geen film met Will Ferrell is compleet zonder een of andere uitbarsting van de acteur en ook hier worden kijkers niet teleurgesteld. Tussen alle grappen en grollen zitten er ook verwijzingen naar andere films zoals ‘2001: A Space Odyssey’ (1968) wanneer Hansel en Derek gebiologeerd zijn door een iMac.

Helaas zul je als kijker wel echt van de melige Stiller/Wilson/Ferrell humor moeten houden. Wanneer je als kijker smakelijk kunt lachen om modellen die hun onderbroek uit hun broek kunnen toveren en David Duchovny als handmodel zit je zeker goed.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 december 2001