Zu Warriors from the Magic Mountain-Xin shu shan jian ke (1983)

Regie: Hark Tsui | 95 minuten | actie, horror, avontuur, fantasie | Acteurs: Biao Yuen, Hoi Mang, Adam Cheng, Moon Lee, Brigitte Lin, Damian Lau, Sammo Hung Kam-Bo, Judy Ongg, Norman Chu, Hark Tsui, Hark-On Fung, Kwan-Li Shen

Het gebied bij de magische berg Zu wordt in de 5e eeuw geteisterd door rivaliserende legers die elkaar voortdurend bevechten. Ook de jonge soldaat Ti Ming Chi raakt met zijn leger betrokken bij zo’n gevecht. De verschillende soldaten hebben ieder hun eigen kleuren, maar verder is er nauwelijks een verschil tussen de strijdende legers. Iedereen vecht gewoon met iedereen. Als hij moet vluchten voor zijn leven, ziet hij geen andere uitweg dan de berg Zu binnen te gaan.

Daar betreedt hij een wonderlijke wereld vol met vreemde en bloeddorstige wezens. De Kwade Macht die daar heerst kan vele gedaantes aannemen waardoor hij niets of niemand kan vertrouwen. Aan Ti Ming Chi de schone taak om de twee magische zwaarden te vinden waarmee de herrijzenis kan plaatsvinden. Als hij daarin slaagt, is zelfs de onverslaanbare bloedduivel van zijn macht beroofd. Bij zijn queeste naar de magische wapens die verlossing moeten brengen, krijgt hij hulp van verschillende kanten.

Oei, wat een rommeltje. In het begin is het verhaal nog redelijk te volgen als Ti Ming Chi in gesprek raakt met een soldaat van een van de rivaliserende legers en ze tegen wil en dank samen de strijd moeten aanbinden met gemeenschappelijke tegenstanders. De leuke grappen en de acrobatische vechtscènes wisselen elkaar in hoog tempo af en het amusementsgehalte is erg hoog. Maar vanaf het moment dat ze de grot in de berg Zu binnengaan en daar vele ontmoetingen hebben met de meest vreemdsoortige personages waarvan het vaak volstrekt onduidelijk is wat die met het verhaal van doen hebben, gaat het faliekant mis. Er is iets met een Hellepoort, discipelen en leermeesters van de Kwade Sekte en een man met wenkbrauwen waarmee hij van alles kan. Ook het overmatige gebruik van special effects komt de helderheid beslist niet ten goede.

‘Zu Warriors’ is een kung fu klucht zonder een goede plot, maar wel met afzonderlijke scènes die leuk zijn. Door een overdaad aan special effects, die op zich prima in orde zijn, heeft de film nog het meeste weg van een psychedelische trip. Leuk, maar erg verwarrend.

Diana Tjin-A Cheong